Santral nöraksiyal blok komplikasyonlarının altı aylık süreçle retrospektif ve prospektif olarak değerlendirilmesi
A six month period retrospective and prospective evaluation of complications related with central neuraxial blockades
- Tez No: 304466
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN ÖZTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestezi, spinal, anestezi, epidural, komplikasyonlar, retrospektif çalışmalar, prospektif çalışmalar, Anaesthesia, spinal, anaesthesia, epidural, complications, retrospective studies, prospective studies
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Retrospektif ve prospektif olarak düzenlenen ve kliniğimizde yapılan santral nöraksiyal blok uygulamalarını kapsayan bu çalışmanın amacı; geçmiş dönemde karşılaşılan komplikasyonları saptamak ve önceki kayıt sistemine ek olarak hazırlanan detaylı bir kayıt formu ile altı aylık süreçte saptanabilecek komplikasyonları ve insidanslarını araştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Etik Kurul onayı alındıktan sonra, santral nöraksiyal blok uygulamalarına bağlı komplikasyonların altı aylık süreçle retrospektif ve prospektif olarak değerlendirilmesi yapıldı. Prospektif grupta bu çalışma için hazırlanmış ve detaylandırılmış bir sorgulamayı içeren formlar da kullanıldı ve hastalar ayrıca 15 gün sonra aranarak komplikasyonlar yönünden sorgulandı. Her iki gruba ait komplikasyon oranlarına ve komplikasyonların dağılımına ait veriler elde edildi. p < 0.05 değeri istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.Bulgular: Retrospektif 1060 (Grup R) ve prospektif 524 (Grup P) hastanın demografik verileri incelendiğinde; Grup R ve Grup P arasında cinsiyetler açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Gruplar komplikasyon oranları açısından karşılaştırıldığında, Grup P'de komplikasyon oranının (% 23,1) Grup R'den (%12,7) anlamlı olarak daha yüksek olduğu bulundu (p= 0.000). Grup R'de ve Grup P'de kadınlarda erkeklere göre komplikasyon gelişme yüzdelerinin (sırasıyla %15.1, %28.7) anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı (sırasıyla p= 0.004, p= 0.001). Grup P'de saptandığı halde Grup R'de kaydına rastlanmayan ve bu nedenle karşılaştırma yapılamayan bazı komplikasyonların başında nörolojik komplikasyonlar gelmektedir. Grup P'de 14 olguda nörolojik komplikasyon saptandı.Sonuç: Bu çalışmada, retrospektif grupta saptanan kayıt eksiklikleri nedeniyle prospektif olgulardan elde edilen verilerin tartışılması mümkün olmuş ve bu gruptan elde edilen verilerin çoğunluğu literatür ile uyumlu bulunmuştur.Bu yüzden; çalışmamızın hipotezi ile örtüşür şekilde, kapsamlı hasta verilerine ulaşabilmek için kayıt sisteminin de detaylı bilgileri içerecek şekilde düzenlenmiş olması gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this retrospective and prospective study which included the central neuraxial blockades performed in our deparment was to determine the complications in the retrospective period and to compare the incidence and complications with the prospective period that a more detailed anaestehsia chart was used.Materials and Methods: After obtaining approval from the Instutional Ethics Committee, complications related with central neuraxial blockades were evaluated within a six month retrospective and prospective period. In prospective group, a more detailed anaesthesia chart designed for this study was used and the patients were inquired about the complications after 15 days. Data about the complication ratios and distribution were obtained for each group. Statistical significance was defined as p < 0.05.Results: Demographic data of 1060 retrospective (Group R) and 524 prospective (Group P) patients were evaluated and there was no significant difference in gender between the two groups. When the complication ratios were compared between groups; the ratio of Group P (23.1%) was significantly higher than the ratio of Group R (12.7%) (p= 0.000). In both Group R and Group P , the complication ratios ( 15.1%, 28.7% respectively) were found significantly higher in female gender (p= 0.004, p= 0.001 respectively). Although identified in Group P, neurological complications could not be identified in Group R as a result of inadequate anaesthesia records; therefore, neurological complication ratios could not be compared between the two groups. There were 14 neurological complications identified in Group P.Conclusions: In the present study, only the data from the prospective group could be discussed as the anaesthesia records were inadequate in the retrospective group. The results of the prospective group were consistent with the literature. We think that; anaesthesia records should be more detailed in order to obtain adequate patient data, as we hypothesized in our study.