Türk toplumunda total kalça protezi uygulanan hastaların beklentilerinin incelenmesi
Assessment of patients' ecpectations with total hip prosthesis in Turkish Population
- Tez No: 304488
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Total kalça protezi, Türk Toplumu, beklenti, Total hip prosthesis, Turkish Population, expectation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Hastaların ortopedik tedaviden beklentileri ve amaçları; yaşa, cinsiyete, tanıya, yaşam tarzına ve kültürel alışkanlıklarına bağlı olarak çok farklı olabilmektedir. Bu nedenle yaşam tarzına ve kültürel alışkanlıklarla ilişkili olarak toplumlara özgü bilgilere gereksinim duyulmaktadır. Bu çalışmanın amacı Türk toplumunda total kalça protezi (TKP) uygulama endikasyonu olan hastaların beklentilerinin tespiti ve değerlendirilmesidir.Yöntem: Çalışmaya primer total kalça protezli en az 6 ayını doldurmuş, yaşı 18 yaş ve üzeri olan hastalar alındı. Tüm hastalar aynı cerrah tarafından ameliyat edilmiştir.Yaş ortalamaları 57.1±14.6 olan 35' i erkek 59' u kadın olmak üzere toplam 94 hasta alındı. Hastalara total kalça protezi klinik değerlendirme anketi, 25 maddelik beklenti anketi, Harris Kalça Skorlaması, performans otur-kalk, kalk yürü, süreli yürüme, basamak çıkma-inme testleri ile yaşam kalitelerini değerlendiren SF-36 Yaşam Kalitesi Anketi uygulandı.Bulgular: Hastaların Sağ Kalça Harris ortalaması 92.7± 1.6, Sol Kalça Harris Ortalaması 93.2± 8.8 dir. Hastaların SF-36 Fiziksel Fonksiyon toplam skor ortalamaları 69.6 ± 16.4; SF-36 Fiziksel Sağlık toplam skor ortalamaları 65,6 ± 42,0; SF-36 Emosyonel Problemler toplam skor ortalamaları 72.0 ± 44.7; SF-36 Enerji/ Yorgunluk toplam skor ortalamaları 66.2 ± 23.3; SF-36 Emosyonel İyilik toplam skor ortalamaları 78.3 ± 17.4; SF-36 Sosyal Fonksiyon toplam skor ortalamaları 84.6 ± 20.2; SF-36 Ağrı toplam skor ortalamaları 74.0 ± 28.4; SF-36 Genel Sağlık toplamskor ortalamaları 70.7 ± 23.1' tür. Hastaların Otur- Kalk Testi ortalamaları 20.6 ± 7.5 sn, Kalk-Yürü Testi Ortalamaları 7.6 ± 3.2 sn, Süreli Yürüme Testi ortalamaları 4.5± 0.7 sn, Basamak Çıkma-İnme Testleri ortalamaları 14.8± 9.1 sn dir. Yürüme yeteneğinin geliştirilmesi hastalar tarafından en çok önemsenen beklenti iken; bir işte yeniden çalışabilme olanağının olması en az önemsenen beklentidir. Operasyonun ağrıyı azaltması hastaların en fazla memnun olduğu parametre iken; hastaların son 3 aydaki aktivite düzeyi en az memnun olunan parametredir.Sonuç: Hastaların beklentilerinin ve iyileşme oranlarının tespit edilmesi gerçekleştirilebilir gerçekçi beklentileri belirlemede yardımcı olmaktadır. Ayrıca hastaların kısıtlandığı, zorlandığı aktiviteleri beklenti anket sorularına verilen cevaplarla belirlenebilir ve probleme özgü tedavi programlarının oluşturulmasına olanak sağlar. Çalışmamızda Türk hastaların en önemli beklentileri fonksiyonların restorasyonu ve ağrının giderilmesi idi ve en az memnun oldukları parametreler aktivite ve iş düzeyleri ile merdiven inip çıkma yetenekleriydi. Bu bilgilerin tedaviyi planlayan ve uygulayanlara tedavi şeklinin belirlenmesi ve tedavi hedeflerinin tespit edilmesi açısından yardımcı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ASSESSMENT OF PATİENTS? EXPECTATİONS WİTH TOTAL HİP PROSTHESİS IN TURKISH POPULATIONObjective: Patient expectations from orthopedic surgeries may differ according to age, gender, diagnosis, life style and cultural habits. Therefore, knowledge related to life style and cultural habits are required. The objective of this study was to determine and evaluate the expectations of patients indicated total hip arthroplasty (THA) in Turkish society.Method: Primary total hip arthroplasty patients who had undergone surgery at least 6 months before with 18 and more age were enrolled in the study. All the patients were operated by the same surgeon. In total, 94 patients (35 male, 59 female) were included with mean age 57.1±14.6 years. Patients were evaluated with total hip arthroplasty clinical assessment questionnaire, a 25-item expectation questionnaire, Harris Hip Score, sit-to-stand test, up and go test, timed up and go test, stair up and down tests and SF-36 Quality of Life QuestionnaireResults: Mean Right Hip Harris Score of the patients was 92.7± 1.6 and mean Left Hip Harris Score was 93.2± 8.8. SF-36 Physical Function mean total score was 69.6 ± 16.4, SF-36 Physical Health mean total score was 65,6 ± 42,0, SF-36 Emotional Problems mean total score was 72.0 ± 44.7, SF-36 Energy/Fatigue mean total score 66.2 ± 23.3, SF-36 Emotional Health mean total score was 78.3 ± 17.4, SF-36 Social Function mean total score was 84.6 ± 20.2, SF-36 Pain mean total score was 74.0 ± 28.4, SF-36 General Health mean total score was 70.7 ± 23.1. Mean sit-to-stand test result was 20.6 ± 7.5 sec, mean up and go test result was 7.6 ± 3.2 sec, mean timed up and go test result was 4.5± 0.7 sec and mean stair up and down test result was 14.8± 9.1 sec.Improvement of walking ability was the most important expectation of the patients, while the possibility of working again was the least important. Pain relieve due to the operation was the most satisfied parameter whereas activity level during the last 3 months was the least satisfied.Conclusion: Determining patient expectations and recovery rates help to specify realizable and feasible expectations. Moreover, restricted and difficult activities could be determined through the responses of an expectation questionnaire and this might enable to plan problem-specific treatment programs. The most important expectations of Turkish patients in our study were functional restoration and pain relieve. Activity, work levels and stair climbing abilities were the least satisfied parameters. We consider that the information obtained from our study may help to determine the treatment modalities and treatment goals.