İnmeli bireylerin hastaneye başvurma sürelerini etkileyen etmenlerin incelenmesi
The study of factors affecting duration of hospital admissions who are stroke patients
  1. Tez No: 304493
  2. Yazar: CEYLAN TUNÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZLEM KÜÇÜKGÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: inme hemşireliği, hastane öncesi dönem, gecikme, Stroke nursing, Pre-hospital period, Delay
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: İnmeli bireylerin hastaneye başvurma sürelerini etkileyen etmenlerin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışma Şubat-Mart-Nisan 2011 Tarihleri arasında İzmir ili sınırları içinde yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi, Ege Üniversitesi Hastanesi, İzmir S.B. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi, Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde gerçekleştirilmiştir. Hastanelerin acil servislerine müracaat eden bireylerden, inme tanısı alıp nöroloji servisi ya da inme ünitesi bölümlerine yatarak tedavi edilmelerine karar verilen bireyler çalışmaya alınmıştır. Veri toplama aracı olarak“İnmeli Bireylerin Özellikleri”anket formu kullanılmıştır.Bulgular: Acil servise başvuran ve inme tanısı alan 517 bireyin hastaneye başvuru zaman ortancasının 210 dakika (3.5 saat) olduğu, %47'sinin (n= 243) ilk üç saatte hastaneye başvurduğu bulunmuştur. Başka sağlık kurumuna giden (p= .000), belirtileri 01.00-18.00 saatleri arasında başlayan (p= .001) bireylerin daha geç hastaneye başvurdukları görülmüştür. Hastaneye nakil sırasında ambulans kullanan (p= .000), belirtiler başladığında yanında biri olan (p= .002) bireylerin anlamlı olarak hastaneye erken başvurdukları görülmüştür.Sonuç: Görüşülen bireylerin hastaneye ulaşma süresi yaşam kurtarıcı tedavi seçeneği olan rt-PA uygulanabilmesi için sınır olan üç saatin üzerindedir. Bu çalışmanın sonuçları, bu süreyi kısaltmada ve erken başvuru oranını artırmada en yakın inme merkezine en hızlı ulaşımı sağlayabilmek için acil yardım sistemlerinin organizasyonun ve inme belirtilerini hızla tanıyıp tıbbi yardım arayabilme konusunda toplumu bilinçlendirmenin önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To examine the factors which affects duration of hospital admissions who are stroke people.Methods: This study was performed within the boundaries of the province of Izmir Dokuz Eylül University Hospital, Ege University Hospital, İzmir S.B. Atatürk Education and Research Hospital, Buca Seyfi Demirsoy State Hospital, Bozyaka Education and Research Hospital and Tepecik Education and Research Hospital. Individuals who applied to hospital emergency services, cancer and stroke, neurology service, or parts of the inpatient stroke unit was to examine individuals who decided to be treated. As a data collection tool, questionnaire“Characteristics of Individuals with Stroke”was used.Results: 517 individuals admitted to the emergency room and admission to hospital with a diagnosis of stroke, median time to 210 minutes (3.5 hours) is, 47% (n = 243) were admitted to hospital the first three hours. applying to another health care institution (p: .000) to another health care institution (p: .000) patients whose symptoms emerges hours between 00.01-18.00 (p= .001) had applied to the hospital later. Using an ambulance for transport to hospital (p: .000), individual who has someone by him while emerging symptoms (p: .002) individuals had applied early to the hospital significantly.Conclusions: Duration of the interviewed individuals reaching the hospital, life-saving treatment option that is required for the implementation of rt-PA is over three hours. The results of this study, reducing the amount of time and increasing the proportion of early applicants to the nearest stroke center to provide the fastest access to emergency assistance systems for the organization and the community about stroke symptoms seek medical help quickly identify and show the importance of awareness.