Spinal anestezi altında ameliyat olan hastalarda kolloidler ile kristaloidlerin hemodinamik parametreler ile prolidaz ve oksidatif sistem üzerine etkileri
Effects of Colloid and crystalloids fluids on prolidaz, haemodynamic parameters and oxidative status of patients undergoing surgery with spinal anestesia
- Tez No: 304506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP BAYSAL, YRD. DOÇ. DR. ŞABAN YALÇIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Spinal Anestezi, Oxidatif stres, Hemodinami, %6 HES, Gelatine, Spinal anesthesia, Oxidative stress, Hemodynamics, 6% HES, Gelatine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık TeziBu çalışmada kolloid sıvılarla (%6 HES, GELATİNE) kristaloid bir sıvı olan İZOTONİK'in hemodinamik parametrelerle oksidatif durum ve prolidaz üzerine etkileri araştırıldı.Çalışmaya 60 hasta dahil edildi. Hastalar randomize bir şekilde 20'şerli 3 gruba ayrıldı. Tüm gruplara 15 mg bupivakain ile spinal anestezi uygulandı. Operasyondan 15 dakika önce grup1'e %6 HES 500 ml, grup2'ye GELATİNE 500ml grup3'e İZOTONİK 500ml olmak üzere i.v yoldan verildi.Grupların intraoperatif hemodinamik parametreleri ve oksijen saturasyon değerleri belirli aralıklarla kayıt altına alındı. . Preoperatif ve postoperatif hastalardan kan örnekleri alınarak total antioksidan seviye (TAS) total oksidan seviye (TOS), oksidatif stres indeksi (OSİ) ve Prolidaz düzeylerine bakılmak üzere biyokimya laboratuarına gönderildi. Toplanan kan numunelerinin serumları biriktirilerek yeterli sayıya ulaşıldıktan sonra ilgili parametreler aynı gün hastanemizin biyokimya laboratuarımız tarafından çalışıldı. Prolidaz enzimi çalışılmasında Optimize Modifiye Chinard Metodu'nu kullandık. TAS Erel tarafından geliştirilen tam otomatik bir yöntem olup, güçlü serbest radikallere karşı vücudun total antioksidan kapasitesini ölçen bir metottur. TOS Erel tarafından geliştirilen tam otomatik kolorimetrik bir yöntemdir. Gruplararası demografik ve hemodinamik veriler periferik oksijen saturasyonları anestezi ve cerrahi süreleri açısından istatistiki bir farka rastlanmadı. %6 HES grubunda preoperatif TAS, TOS, OSİ ve PROLİDAZ değerleri sırasıyla 1,08±,189 mmol TroloksEqv./L, 11,32±4,55µmol H2O2 Eqv./L, 1,07±,496 AU, 664,907±27,89U/L. .Gelatine grubunda preoperatif TAS, TOS, OSİ ve PROLİDAZ değerleri sırasıyla 1,18±0,23 mmol TroloksEqv./L, 13,72±4,57 µmol H2O2 Eqv./L, 1,19±,43 AU 666,86±24,89 U/L. İzotonik grubunda preoperatif TAS, TOS, OSİ ve PROLİDAZ değerleri sırasıyla1,25±,25 mmol TroloksEqv./L, 12,93±3,74 µmol H2O2 Eqv./L, 1,05±,35 AU, 666,78 ±28,09 U/L olarak bulundu. %6 HES grubunda postoperatif TAS, TOS, OSİ ve PROLİDAZ değerleri sırasıyla 1,00±,19mmol TroloksEqv./L 14,96±2,95 µmol H2O2 Eqv./L, 1,54±,41 AU, 672,6±38,53 U/L. Gelatine grubunda postoperatif TAS, TOS, OSİ ve PROLİDAZ değerleri sırasıyla; 1,01±,17mmol TroloksEqv./L, 10,23±2,91µmol H2O2 Eqv./L, 1,00±,23 AU, 662,82±40,23 U/L. İzotonik grubunda postoperatif TAS, TOS, OSİ ve PROLİDAZ değerleri sırasıyla;1,06±,128mmol TroloksEqv./L, 20,71±8,34 µmol H2O2 Eqv./L, 1,92±,687 AU, 688,08±12,05 U/L olarak bulundu.Gruplararası karşılaştırmada operasyon öncesi TAS, TOS, OSİ ve PROLİDAZ değerleri arasında istatistiki bir farklılık görülmezken operasyon sonrası TOS ve OSİ değerleri Gelatine grubunda diğer iki gruba göre istatistiki olarak anlamlı olarak düşük bulunmuştur.Hemodinamik veriler kolloidlerin izotoniğe göre daha stabil olduğunu, özellikle ortalama arteriel kan basıncını daha iyi koruduğunu bize göstermiştir. Kolloidlerin kendi aralarında hemodinamik parametreler yönünden istatistiki olarak anlamlı fark görülmemiştir.Oksidatif durum yönünden ise Gelatine'nin diğer sıvılara göre daha antioksidan olduğu sonucuna varılmıştır. Ancak bu bulguların özelliklede oksidatif durumun daha geniş ve kapsamlı çalışmalarla desteklenmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Harran University Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Critical Care Medicine ThesisIn this study effects of colloid fluids (%6 HES, GELATINE) and isotonic fluid which is cristalloid fluid on hemodynamic parameters, oxidative status and prolidas were investigated.60 patients were included in the study. Patients were randomly assigned to 3 groups and every group icluded 20 patient. . All groups underwent spinal anesthesia with bupivacaine 15 mg. 15 minutes before the operation, 500 ml of 6% HES was given to Grup1, 500ml gelatine to Group 2 and 500ml isotonic to Group 3 iv.Intraoperative hemodynamic parameters and oxygen saturation values of all groups were recorded at regular intervals. Preoperative and postoperative blood samples of patients were taken and sent to biochemistry laboratory to measure the total antioxidant status (TAS), total oxidant status (TOS), oxidative stress index (OSI) and Prolidaz levels.After reaching sufficient numbers of serum samples from collected blood samples, the corresponding parameters were studied by the hospital biochemistry laboratory.at the same day. For assessing prolidase enzyme activity we used an optimized version of the modified Chinard's method. TAS levels were determined using a novel automated measurement method developed by Erel which measures the body?s total antioxidant capacity against potent free radicals. TOL is an automated calorimetric method developed by Erel. We didn?t find statiscally significant difference between groups in terms of demographic, hemodynamic data, and durations of anaesthesia and surgery. In %6 HES Group preoperative TAS, TOS, OSİ and PROLİDAZ values respectively were found as; 1,08±,189 mmol TroloksEqv./L, 11,32±4,55µmol H2O2 Eqv./L, 1,07±,496 AU, 664,907±27,89U/L In Gelatine Group preoperative TAS, TOS, OSİ and PROLİDAZ values respectively were found as;1,18±0,23 mmol TroloksEqv./L, 13,72±4,57 µmol H2O2 Eqv./L, 1,19±,43 AU 666,86±24,89 U/LIn Isotonic Group preoperative TAS, TOS, OSİ and PROLİDAZ values respectively were found as; 25±,25 mmol TroloksEqv./L, 12,93±3,74 µmol H2O2 Eqv./L, 1,05±,35 AU, 666,78 ±28,09 U/LIn %6 HES Group postoperative TAS, TOS, OSİ and PROLİDAZ values respectively were found as 1,00±,19mmol TroloksEqv./L 14,96±2,95 µmol H2O2 Eqv./L, 1,54±,41 AU, 672,6±38,53 U/L In Gelatine Group postoperative TAS, TOS, OSİ and PROLİDAZ values respectively were found as ,01±,17mmol TroloksEqv./L, 10,23±2,91µmol H2O2 Eqv./L, 1,00±,23 AU, 662,82±40,23 U/L. In Isotonic Group postoperative TAS, TOS, OSİ and PROLİDAZ values respectively were found as; 1,06±,128mmol TroloksEqv./L, 20,71±8,34 µmol H2O2 Eqv./L, 1,92±,687 AU, 688,08±12,05 U/L.There wasn?t statistically significant difference in preoperative TAS, TOS, OSİ ve PROLİDAZ values between groups, however postoperative TOS and OSI values found statistically significant lower in Gelatine Group than the other two groups.Hemodynamic datas showed that colloids are more stable especially arterial blood pressure were better protected. There wasn?t statistically significant difference between colloids in terms of hemodynamic datas.In terms of oxidative status Gelatine'nin concluded that antioxidant than other fluids. However, more extensive and comprehensive studies of these findings, especially the oxidative state support is needed.