Karaciğer iskemi reperfüzyon hasarında Thymoquinone'nin karaciğer dokusuna koruyucu etkisi
Protective effects of Thymoquinone on hepatic ischemia-reperfusion injury in rats
  1. Tez No: 304507
  2. Yazar: MURAT KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPASLAN TERZİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Thymoquinone, iskemi reperfüzyon hasarı, karaciğer, Thymoquinone, ischemia reperfusion injury, liver
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Karaciğer iskemi reperfüzyon hasarı, karaciğer travmalarında ve ameliyatlarında sık karşılaşılan bir durumdur. Reperfüzyon sırasında açığa çıkan serbest oksijen radikalleri iskemi reperfüzyon hasarında önemli rol oynamaktadır. Thymoquinone, Nigella sativanın farmakolojik olarak bilinen en aktif içeriğidir. Thymoquinone'nin oksidatif hasara karşı koruyucu etkisini göstermek üzere çeşitli in vivo ve in vitro çalışmalar bildirilmiştir. Biz bu çalışmada Thymoquinone'nin iskemi ve reperfüzyona bağlı karaciğer hasarında koruyucu etkisinin olup olmadığını bulmayı amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Üç aylık 30 erkek Wistar Albino rat sham, kontrol ve Thymoquinone tedavi grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna ve Thymoquinone grubundaki ratlara 60 dakika hepatik iskemi ve takiben 60 dakika reperfüzyon uygulandı. Thymoquinone grubundaki ratlara iskemi öncesi ve reperfüzyon öncesi intraperitoneal olarak 5 mg/kg Thymoquinone verildi. Ratlar, kan örnekleri ve karaciğer dokuları alındıktan sonra sakrifiye edildi. Serum aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz, ve laktat dehidrogenaz seviyeleri araştırıldı. Hepatik dokuda total antioksidan seviye, katalaz, total oksidatif seviye, oksidatif stres indeksi ve myeloperoksidaz değerleri ölçüldü. Aynı zamanda karaciğer dokusu ışık mikroskobu ile histopatolojik olarak incelendi.Bulgular: Thymoquinone grubunda kontrol grubuna oranla karaciğer enzim seviyeleri bariz şekilde düşük bulundu. Karaciğer dokusunda Total antioksidan seviye Thymoquinone grubunda kontrol grubuna oranla belirgin yükseklik tesbit edildi. Histolojik olarak doku hasarı Thymoquinone tedavi grubunda kontrol grubuna oranla daha hafif olarak değerlendirildi.Sonuç: Çalışmamız Thymoquinone'nin karaciğer iskemi reperfüzyon hasarında karaciğer dokusu üzerinde koruyucu etkilerini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Background: Liver ischemia reperfusion injury is a common situation for liver trauma and liver surgery. Oxygen free radicals, produced on reperfusion, play a critical role in the injury caused by ischemia-reperfusion. Thymoquinone, the active constituent of Nigella sativa seeds, is a pharmacologically active quinone. It has been reported that thymoquinone prevents oxidative injury in various in vitro and in vivo studies in rats In this study, we aimed to determine whether Thymoquinone prevents hepatic ischemia-reperfusion injury to the liver.Materials and Methods: Thirty 3-month-old male Wistar Albino rats were divided into three groups as sham, control, and Thymoquinone treatment group. Rats in control group and Thymoquinone group underwent hepatic ischemia for 60 min followed by 60 min period of reperfusion. Rats in Thymoquinone group received Thymoquinone 5 mg/kg intraperitoneally, before ischemia and before reperfusion. Blood samples and liver tissues were harvested from the rats, and then the rats were sacrificed. Serum aspartate aminotransferase, alanine aminotransferase, and lactate dehydrogenase levels were determined. Total antioxidant capacity, catalase, total oxidative status, oxidative stress index and myeloperoxidase in hepatic tissue were measured. Also liver tissue histopathology was evaluated by light microscopy.Results: The levels of liver enzymes in Thymoquinone group were significantly lower than in control group. Total antioxidant capacity in liver tissue was significantly higher in Thymoquinone group than in control group. Histological tissue damage was milder in the Thymoquinone treatment group than that in the control group.Conclusion: Our study revealed that Thymoquinone protects the rat liver against to hepatic ischemia-reperfusion injury.