Gonartrozlu olgularda oral glukozamin hidroklorür ve kondroitin sülfat tedavisinin serum ve sinovyal sıvıdaki kıkırdak yıkım belirteçleri üzerine etkisi
Effects of oral glucosamine hydrochloride and chondroitin sulfates supplementation on serum and synovial fluid cartilage degredation biomarkers of patients with osteoarthritis
- Tez No: 304518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEMİL ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Gonartroz, Glukozamin Hidroklorür, Kondroitin Sülfat, sinovyal sıvı, Collagen Type II, C-terminal telopeptides of type II collagen, Western Ontario and McMaster Universities, Vizüel Analog Skala, Gonarthrosis, glucosamine hydrochloride, chondroitin sulfates, synovial fluid, C-terminal telopeptide of type II collagen (CTX-II), Collagen Type II (CII), Visual Analogue Scale (VAS), The WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities) Index of Osteoarthritis
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Oral Glukozamin hidroklorür (GlcN HCL) ve kondroitin sülfat (CS) tedavisi alan gonartrozlu hastalarda sinovyal sıvı ve serumda kıkırdak yıkım belirteçleri üzerine değişimin etkisini değerlendirmek amaçlandı.Hastalar ve Yöntem: Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji polikliniğine Temmuz 2008 ? Temmuz 2010 tarihleri arasında başvuran 40?70 yaş arasındaki toplam 44 hasta çalışmaya alındı. Hastalar iki gruba ayrıldı. Grup 1 hastalara oral Glukozamin hidroklorür ve kondroitin sülfat ile basit ve uygun hareketlerden oluşan ev egzersiz programı ve parasetamol, Grup 2 hastalara ise basit ve uygun hareketlerden oluşan ev egzersiz programı ve parasetamol tedavisi başlandı. Grup 1' de 22 (E/K = 7 /15, ortalama yaş 52,5) ve Grup 2' de 22 (E/K = 9/13, ortalama yaş 54,2) hasta değerlendirildi. Hastaların kan ve sinovyal sıvılarında kıkırdak yıkım ürünlerine tedavi öncesinde ve tedaviden altı ay sonra; biyokimyasal belirteçlerlerden Collagen Type II (CII) ve C-terminal telopeptides of type II collagen (CTX-II) ile ve klinik olarak görsel analog skala (VAS) ve Western Ontario and McMaster Universities (WOMAC) ile değerlendirildi.Bulgular: Hastaların ölçülen değerlerinde, Grup 1 hastaların serum ve sinovyal sıvısında 6 aylık tedavi sonrası Collagen Type II ve C-terminal telopeptides of type II collagen değerlerinde anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Grup 2'de 6 aylık tedavi sonrası sinovyal sıvısında, Collagen Type II ve C-terminal telopeptides of type II collagen değerlerinde değişim saptanmadı. Bu değişimler istatiksel olarak anlamlı bulunmadı. Gruplar arası karşılaştırmada ise iki tedavinin birbirine üstünlüğü saptanmadı. Grup 1'de 6 aylık tedavi sonrasında Vizüel Analog Skala ağrı skoru ve Western Ontario and McMaster Universities osteoartroz değerinde fark olduğu görüldü. Grup 2'de 6 aylık tedavi sonrasında Vizüel Analog Skala ağrı skoru ve Western Ontario and McMaster Universities osteoartroz değerinde değişim saptanmadı. Gruplar arası karşılaştırmada bu fark grup 1 lehine anlamlı düzeyde idi.Sonuç: Oral Glukozamin hidroklorür ve kondroitin sülfat tedavisi alan gonartroz hastalarında yapılan çalışmamızda klinik olarak fark saptanmış olup serum ve sinovial sıvı kıkırdak yıkım belirteç düzey değişimleri arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bu etkinin hangi mekanizmalarla gerçekleştiğini ve gonartroz eklem kıkırdağı metabolizması arasındaki ilişkiyi açıklayacak daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to assess effects of oral glucosamine and chondroitin sulfates supplementation on serum and synovial fluid cartilage degredation biiomarkers of patients with osteoarthritis.Patients And Methods: Forty four patients whose ages were ranging from 40 to 70, apllied to Harran University, Faculty of Medicine, Orthopedic And Traumatology outpatient clinic between July 2008- July 2010 were accepted to study. Patients were divided into two groups. Patients in first group were administrated treatment of glucosamine hydrochloride and chondroitin sulfates supplementation, paracetamol and simple home exercises while patients in second group were administrated treatment of paracetamol and simple home exercises. First group was include 22 patients (15 female, 7 male, average age 52.5) and second group was include 22 patients (13 female, 9 male, average age 54.2). Biochemicallly cartilage degredation biomarkers, C-terminal telopeptide of type II collagen (CTX-II) and Collagen Type II (CII) were measured before treatment and six month after treatment in serum and synovial fluid. Clinically, Visual Analogue Scale (VAS) and The WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities) Index of Osteoarthritis were used.Results: İn this study we found that after six month teratment, serum and sinovial fluid C-terminal telopeptide of type II collagen (CTX-II) and Collagen Type II (CII) levels didn?t show significant changes in first group. And after six month teratment, serum and sinovial fluid C-terminal telopeptide of type II collagen (CTX-II) and Collagen Type II (CII) levels didn?t show changes in second group. The changes weren?t meaningful statistically. We didn?t found any superiority of one treatment method to another. In the first group after six month teratment, there were changes according to Visual Analogue Scale (VAS) and The WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities) Index of Osteoarthritis while İn the second group after six month teratment, there were no changes according to Visual Analogue Scale (VAS) and The WOMAC (Western Ontario and McMaster Universities) Index of Osteoarthritis. This difference was meaningful in favour of the first group.Conclusion: In this study we determine that, oral glucosamine hydrochloride and chondroitin sulfates supplementation for patients with gonarthrosis, changes clinical results but doesn?t change meaningfully serum and synovial fluid cartilage degredation biomarker levels. We need more detailed and developed studies to explain the mechanism of this effect and relationship between this supplementation and metabolism of the joint cartilage of knee joint with gonarthrosis.