Çeşitli klinik örneklerden izole edilen Candida türlerinin dağılımı ve antifungal duyarlılıkları
Distribution of Candida species isolated from various clinical samples and their antifungal susceptibility
- Tez No: 304519
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAYRAKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida, Antifungal duyarlılık, VITEK 2 Compact System, ATB Fungus 3, Candida, Antifungal susceptibility, VITEK 2 Compact System, ATB Fungus 3
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Yaşam sürelerinin uzaması, yaşlı ve düşkün hasta sayısının artması, invaziv girişimlerin ve majör cerrahilerin daha sık yapılması, malign hastalıklar, DM, AIDS hastalığının hızla yayılması, organ veya doku naklinin gelişmesi, yoğun bakım ünitelerinin yaygınlaşması ile yaşam destek ünitelerine bağlı hasta sayısının artması Candida enfeksiyonunun görülme sıklığını arttıran faktörlerdir. Bu durum, en az bakteriyel patojenler kadar mortalite ve morbidite nedeni olan candidaların önemini arttırmıştır. Bu çalışma ile hastane infeksiyon etkenleri içerisinde gittikçe artan mortalite ve morbidite nedenlerinden biri olan Candidaların hastanemizdeki durumları araştırılmış, tür tayini ve antifungal duyarlılık testleri yapılmıştır.Bu çalışmada Harran Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nin değişik kliniklerinden Mikrobiyoloji Laboratuvarı'na gönderilen çeşitli klinik örneklerden izole edilen 175 Candida izolatı germ tüp testi, mısır unu tween 80 agar , API 20C AUX maya identifikasyon sistemi ve VITEK 2 Compact Sistem kullanılarak tiplendirilmiştir. Antifungal duyarlılık testleri ise ATB FUNGUS 3 mikrodilüsyon sistemi ve VITEK 2 antifungal duyarlılık kartları kullanılarak yapılmış, yöntemler birbirleriyle karşılaştırılmaya çalışılmıştır.Çalışmaya alınan 175 Candida suşunun 114'ü (%65.1) idrar, 42'si (%24) kan, 8'i (%4.6) balgam, 7'si (%4) endotrakeal, 4'ü (%2.3) yaradan izole edilmiştir. Klinik örneklerden izole edilen candida suşları arasında en sık saptanan tür 102 suşla (%58.2) C. albicans olup bunu sırasıyla 31 C. tropicalis (%17.6), 17 C. parapsilosis (%9.6), 13 C. glabrata (%7.4), 3 C. kefyr (%1.8), 3 C. krusei (1.8), 2 C. lusitaniae (%1.2), 1 C. famata (%0.6) suşları izlemiştir. Antifungal duyarlılık testlerinde Vitek 2 Compact System ile; flusitozin ve amfoterisin B'ye %0.6, flukonazole %1.8 direnç saptanırken, ATB Fungus 3 ile sadece flukonazole %1.8 oranında direnç görülmüştür. Her iki yöntem ile vorikonazol direnci saptanmamıştır. Her iki duyarlılık testinde flusitozin (5-FC), flukonazol ve vorikonazol için aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır (p?0.05). İzole edilen albicans suşları, non-albicans suşlarına göre az da olsa daha duyarlı bulunmuştur ancak istatistiksel olarak aralarında anlamlı fark yoktur(p?0.05).Çalışma sonuçları literatürlerle uyumlu olup hastanemizdeki tür dağılımı ve direnç oranları konusunda fikir vermiştir. Candida türlerinin identifikasyonu ve antifungal duyarlılıklarının tespitinin rutin uygulamada kullanılmasının epidemiyolojik çalışmalar yanında optimal antifungal kullanımına katkıda bulunacağı ayrıca ülke ekonomisi ve üniversite kaynaklarının etkin ve sağlıklı kullanılmasına yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Many factors may have a role in increasing the number and frequency of Candida infections. They are elderly, immunosuppresive, invasive procedures, surgical, malignancy, diabetes mellitus, AIDS, organ and tissue transplantation and reamination and hospitalization for a time long at intensive care units. Nosocomial Candida infections may result is an increasing morbidity and mortality. The aim of this study is to isolate and identify Candida species and perform antifungal susceptibility.This study was carried out at Harran University Teaching Hospital, Microbiology Laboratory. A total of 175 Candida species were isolate from different clinical species and identified using germ tube test, corn meal agar, API 20 C AUX and VITEK 2 Compact Systems. Antifungal susceptibility of these isolates was determined using ATB Fungus 3 micro dilution and VITEK 2 antifungal susceptibility cards. The comparison between these two methods was assessed.The number and percentage of clinical samples from which Candida species isolated were: 114 (65.1) urine, 42 (%24) blood, (%4.6) sputum, 7 (%4) endotracheal aspirate and 4 (2.3) wound. The number and percentage of isolated Candida species were 102 (58.2) C. albicans, 31 (17.6) C. tropicalis, 17 (9.6) C. parapsilosis, 13 (7.4) C. glabrata, 3 (1.8) C. kefyr, 3 (1.8) C. krusei, 2 (1.2) C. lusitaniae and 1(0.6) C. famata. By VITEK 2 antifungal susceptibility cards, the overall resistant rates were 0.6 % to each of amphotericin B and fluocytosine, and 1.8% to fluconazole. While in ATB Fungus 3, 1.8 % resistance to only fluconazole was observed. All isolates were uniformly susceptibility to voriconazole in both methods. Statistically no significant difference was seen between these two methods. Regarding susceptibility of Candida albicans and non-albicans Candida species, the latter was found to be slightly less susceptible than the former in both systems. Nevertheless, statistically no significant difference was seen between Candida albicans and non-albicans Candida strains.On conclusion good information and data on distribution and susceptibility of candida strains were obtained. For our knowledge, this study is the first in our city. These data may be valuable from epidemiological point of view as well as in proper and optimal therapy of Candida infections in our region.