Edirne Noctuidae (Lepidoptera) faunasının aylık ve mevsimsel değişimi
Edirne Noctuidae (Lepidoptera) fauna and seasonal changes monthly
  1. Tez No: 304650
  2. Yazar: GÜLHAN TARAUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHAL OKYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lepidoptera, Noctuidae, Fauna, Mevsim, Lepidoptera, Noctuidae, Fauna, Season, Month
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
2009-2010 yılları arasında Edirne ilinde farklı lokalitelerdeki (Güllapoğlu Yerleşkesi, Hıdırağa, Kestanelik Mevkii, Yıldırım-Kazanova) noctuidlerin mevsimsel ve aylık değişimlerini incelemek amacıyla ışık tuzakları kullanılarak örnekler toplanmıştır.Araştırma bölgesinde Noctuidae familyası ile yapılan çalışmada 4 farklı lokaliteden 11 altfamilya (Noctuinae, Heliothinae, Hadeninae, Cucullinae, Amphipyrinae, Acontiinae, Plusiinae, Catocaliinae, Xyleninae, Acronictinae, Apameinae)'ye ait 64 cinse bağlı 109 tür saptanmıştır.Tespit edilen 109 türden 27'si [(Euxoa aquilina ([Dennis&Schiffermüller], 1775), Agrotis vestigalis (Hufnagel, 1766), Xestia rhomboidea (Esper, 1790), Rhyacia helvetina (Boursin, 1933), Lacanobia suasa ([Dennis&Schiffermüller], 1775), Enterpia laudeti (Boiduval, 1840), Panolis flammea ([Dennis&Schiffermüller], 1775), Egira conspicilaris (Linnaeus, 1758), Orthosia schmidti (Diòszeghy, 1935), Orthosia stabilis ([Denis&Schiffermüller], 1775), Orthosia incerta (Hufnagel, 1766), Leucania palaestinae (Staudinger, 1843), Agrochola macilenta (Hübner, [1809]), Agrochola circellaris (Hufnagel, 1766), Xanthia iceritia (Hufnagel, 1766), Antitype chi (Linnaeus, 1758), Minucia lunaris ([Denis&Schiffermüller], 1775), Catocala neonympha (Esper, 1787), Caradrina clavipalpis (Scopoli, 1763), Hoplodrina blanda ([Dennis&Schiffermüller], 1775), Atethmia centraga (Howarth, 1809), Phlogophora meticulosa (Linnaeus, 1758)] Trakya Noctuidae faunası için yeni kayıttır (Çizelge 4.15).Yapılan araştırmada kış mevsiminde Cucullinae, ilkbaharda Hadeninae, yaz mevsiminde Noctuinae ve Hadeninae, sonbahar mevsiminin ise Noctuinae tür zenginliği en fazla olan altfamilyalardır (Çizelge 4.14; Şekil 4.125).Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda Edirne'den Noctuidae familyasına ait 31 tür saptanmıştır, bu çalışma ile 78 yeni tür kaydı verilerek bu sayı 109 çıkarılmıştır. Araştırma sonucunda Edirne Noctuidae faunasının aylık ve mevsimsel değişimleri tesbit edilmiş, Edirne Noctuidae faunasının tür zenginliği ve yoğunluğu belirlenmiş ve Trakya bölgesi Noctuidae faunasına katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to determine the seasonal and monthly variations of noctuids, samples were collected in 2009 and 2010 using light traps in different localities in Edirne (Güllapoğlu Campus, Hıdırağa, Kestanelik, Yıldırım-Kazanova). The evaluation of the amterial collected from these 4 localities showed that Noctuidae was represented by 109 species from 64 genera within 11 subfamilies (Noctuinae, Heliothinae, Hadeninae, Cucullinae, Amphipyrinae, Acontiinae, Plusiinae, Catocaliinae, Xyleninae, Acronictinae and Apameinae).Among the 109 identified species, 27 species [(Euxoa aquilina ([Dennis&Schiffermüller], 1775), Agrotis vestigalis (Hufnagel, 1766), Xestia rhomboidea (Esper, 1790), Rhyacia helvetina (Boursin, 1933), Lacanobia suasa ([Dennis&Schiffermüller], 1775), Enterpia laudeti (Boiduval, 1840), Panolis flammea ([Dennis&Schiffermüller], 1775), Egira conspicilaris (Linnaeus, 1758), Orthosia schmidti (Diòszeghy, 1935), Orthosia stabilis ([Denis&Schiffermüller], 1775), Orthosia incerta (Hufnagel, 1766), Leucania palaestinae (Staudinger, 1843), Agrochola macilenta (Hübner, [1809]), Agrochola circellaris (Hufnagel, 1766), Xanthia iceritia (Hufnagel, 1766), Antitype chi (Linnaeus, 1758), Minucia lunaris ([Denis&Schiffermüller], 1775), Catocala neonympha (Esper, 1787), Caradrina clavipalpis (Scopoli, 1763), Hoplodrina blanda ([Dennis&Schiffermüller], 1775), Atethmia centraga (Howarth, 1809), Phlogophora meticulosa (Linnaeus, 1758)] are new records for Noctuidae fauna of Thrace Region.Throughout the study period, Cucullinae was the subfamily represented with the highest species diversity in winter season whereas Hadeninae, Noctuinae and Hadeninae, and Noctuinae were the subfamilies in spring, summer and autumn, respectively.The studies performed so far reported 31 species of Noctuidae to be present in Edirne, and this number was increased to 109 with 78 new species records. The present study revealed the seasonal and monthly variations, species diversity and abundances of Noctuidae in Edirne and the results contributed to the Noctuidae fauna of Thrace Region.