Egzersizde enerji tüketiminin dört sensörlü kol bandı cihazı ile ölçülmesinin geçerliliğinin sınanması
Testing for validation of measurement of energy consumption in exercises with four-sensor arm band device
- Tez No: 304782
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞEREF BEDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Enerji Tüketimi, SenseWear Armband, İndirekt Kalorimetre, Fiziksel Aktivite, Energy Consumption, Sense Wear Armband, Indirect Calorimeter, Physical Activity
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, egzersiz esnasındaki enerji tüketimin SenseWear Armband ve İndirekt Kalorimetre ile ölçülerek karşılaştırılması, SWA'nın geçerliliğinin sınanmasıdır.Yöntem: Yaş ortalaması 21,38 (±2,2) olan 10 erkek, 11 kadın toplam 21 kişiye dört bölümden oluşan egzersiz yaptırılmıştır. Kişilerin dinlenim enerji tüketimi, maksimal oksijen tüketimi ölçülmüş, ölçülen değerin %30 ve %60'ı hızında laboratuvar ve saha koşusu yaptırılmıştır. SenseWear Armband, katılımcıların sağ kol triseps kasının üzerine yerleştirilmiş ve enerji tüketimi özel olarak üretilen eşitliklere göre hesaplanmıştır. SenseWear Armband ve Oxcyon Mobile (açık sistem taşınabilir bir İndirekt Kalorimetre olan) ile ölçülen enerji tüketimi karşılaştırılmıştır.Bulgular: SenseWear Armband, dinlenim enerji tüketimini indirekt kalorimetre'den 0,080 kcal/dk fazla, %30 laboratuvar koşusunda 0,265 kcal/dk, %60 laboratuvar koşusunda 1,20 kcal/dk, %30 saha koşusunda 0,165 kcal/dk ve %60 saha koşusunda 1,153 kcal/dk az ölçmüştür. İstatistiksel olarak sadece %30 saha koşusunda anlamlı bir fark yoktur (P=0,17). Dinlenimde (P=0,0005), %30 laboratuvar koşusunda (P=0,022), %60 laboratuvar koşusunda (P=0,003), ve %60 saha koşusunda (P=0,0008) istatistiksel olarak fark vardır. Bu farklara rağmen SenseWear Armband ve Oxycon arasında dinlenimde (r=0,837) ve %30 saha koşusunda (r=0,725) güçlü, %30 laboratuvar koşusunda çok güçlü (r=0,877), %60 laboratuvar koşusunda (r=0,516) ve %60 saha koşusunda (r=0,511) orta korelasyon bulunmuştur.Sonuç: Çalışmanın sonuçlarına göre SenseWear Armband enerji tüketimini Oxycon'a göre genelde az ölçmüştür. Aradaki fark egzersizin şiddeti arttıkça artmaktadır. Ancak sonuçlar arasındaki güçlü korelasyona bakarak SenseWear Armband'ın dinlenim ve egzersizde enerji tüketimini ölçmede geçerli bir yöntem olduğu söylenebilir. Özellikle egzersiz sırasındaki enerji tüketimini daha doğru ölçebilmek için SenseWear Armband'ın kişiye özel eşitlikleri geliştirilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to measure and compare energy consumption during exercise by SenseWear Armband and indirect calorimeter and test the validation of SWA.Method: An exercise consisting of four parts is practiced on total 21 individuals with 21,38 age average (±2,2) ; 10 male, 11 female. Recovery-energy consumption, maximal oxygen consumption of individuals have been measured and at a speed about 30% and 60% of measured value laboratory and site running have been done. SenseWear Armband has been placed on right triceps of participants and energy consumption has been calculated in accordance with the equalities produced specifically. Energy consumption has been measured with SenseWear Armband and Oxycon Mobile (an open-system, portable indirect calorimeter)Results: SenseWear Armband measured recovery-energy consumption 0,080 kcal/minute more than, 0,265 kcal/minute in 30% laboratory running, 1,20 kcal/minute in 60% laboratory running, 0,165 kcal/minute in 30% site running and 1,153 kcal/minute in 60% site running less than indirect calorimeter. Statistically there is not any important difference only in 30% site running (P=0,17). In recovery there is statistically important difference respectively in recovery (P=0,0005), 30% laboratory running (P=0,022), 60% laboratory running (P=0,003), 60% site running (P=0,0008). In spite of these differences, Powerful, very powerful and middle correlation has been found respectively in recovery between SenseWear Armband and Oxycon(r=0,837), 30% site running (r=0,725) and 30% laboratory running (r=0,877), 60% laboratory running(r=0,516) and 60% site running(r=0,511).Conclusion: : In accordance with the results of study, SenseWear Armband energy consumption has been measured generally less than Oxycon. Difference between them increases as long as energy strength increases. But considering the powerful correlation between results, it is quite possible to say that SenseWear Armband is a valid method in measuring recovery and exercise. Especially specific equalizations of SenseWear Armband can be developed in order to measure energy consumption during exercise.