Strüktürel özelliklere bağlı olarak deride müziksel ses ve özelliklerinin araştırılması
Research on musical sound and its features, depending on structural properties of heads
- Tez No: 304809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ BAŞARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Deri Mühendisliği, Leather Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deri, strüktür, frekans analiz, müziksel ses, vurmalı çalgı
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez çalışmasında; müziksel sesin kalite kriterleri üzerinde yapısal özelliklerin etkileri araştırılmıştır. Çalışmada 12 adet dana derisi kullanılmış, kaliteli sesin dalga olarak karakteristikleri değerlendirilip mekanik ve strüktürel özelliklerin sese etkisi araştırılmıştır. Derilerin öztitreşimlerini elde edebilmek için Mekanik Germe Düzeneği (MGD) tasarlanmış ve ses kayıtları için de mikrofon ve akselerometre kullanılmıştır. Alınan ses kayıt örneklerinin dalga yapılarının zamana bağlı değişimleri bilgisayar yazılımları yardımı ile atak, uzama ve sönümlenme sürecinde iki ve üç boyutlu olarak incelenmiştir.Yapılan analizlerde; sinyal grafiklerindeki düzenli seyir ve ses örneklerinin temel frekans ve doğuşkanlarının uyumu ile birbirlerine oranlarının ses kalitesi açısından önemli bir faktör olduğu anlaşılmıştır. Bu açıdan 6. 5. ve 7. no'lu derilerin ses örneklerinin, incelenen deri örnekleri arasında daha iyi ses özelliklerine sahip olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte; derilerden elde edilen seslerin kalite özelliklerindeki farklılıkların strüktürel olarak titreşen elemanların fazla olmasına bağlı olduğu ve bunun da karmaşık titreşimlere neden olduğu belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of structural features on quality of musical sound were investigated. In the project, 12 different heads were prepared for percussion. The properties of the quality sound as a sound-wave were evaluated so as to investigate the effects of mechanical and structural properties on sound. In order to obtain the pure vibrations of skins, a Mechanical Streching Aparattus (MGD) was developed. By using the microphone and accelerometer, sounds had been recorded from heads that streched on MGD. By using computer software, the time-dependant changes seen in the wave forms of the voice-recordings were subjected to two and three dimensional researches in attack, sustain and decay processes.According to the analysis, it is understood that the concord and the corelative ratios of the basic harmonics and the frequencies of the regular progress and voices samples in the signal graphics are an important factor for the sound quality. In this respect; it is determined that the voice samples for the Heads no. 6., 5. and 7 are relatively well. However, it is detected that the differences of the musical voice samples in respect to quality properties are the result of the excessiveness of structurally vibrating elements and this leads to some complicated vibes.