İlköğretim okullarındaki öğretmenlerin bilişim teknolojilerini öğrenme-öğretme süreçlerine entegrasyon durumları
Status of elemantary school teachers? integration of information and communication technologies into teaching-learning process
- Tez No: 304808
- Danışmanlar: PROF. DR. ERALP ALTUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim Teknolojileri, Bilişim Teknolojileri(BT), Entegrasyon, İlköğretim öğretmenleri, Educatioanal technologies, information technologies (IT), integration, constructivism, elemantary school teachers
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın temel amacı ilköğretim okullarında görev yapmakta olan öğretmenlerin yapılandırmacılık yaklaşımını temele alan bir eğitim anlayışında, bilişim teknolojilerinin (BT) öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonu hakkındaki görüşlerini ve öğretmenlerin BT entegrasyon sürecinde bulundukları durumları, entegrasyon sürecinde gerekli olduğu düşünülen öğeler açısından incelemektir.Araştırma tarama modeli esas alınarak yapılan betimsel bir çalışmadır. Bu çalışma kapsamında problem durumuna ilişkin mevcut durumu değerlendirmek ve alt problemlerde gerek duyulan nicel ve nitel verilerin toplanması amacıyla iki farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Nicel veriler ?Eğitim Teknolojilerine Yönelik Tutum Ölçeği? ve ?Öğretmenlerin Bilişim Teknolojilerini Öğrenme Öğretme Süreçlerine Entegrasyonunu Değerlendirme? anketi ile toplanmıştır. Nitel veriler ise ankette bulunan açık uçlu sorular ile toplanmıştır.Araştırmanın evrenini İzmir İli Bornova İlçesindeki resmi ilköğretim kurumlarının öğretmenleri oluşturmuştur. Araştırmaya Bornova ilçesinde bulunan seçkisiz atama yolu ile seçilen 30 ilköğretim okulundan 627 öğretmen katılmıştır.Araştırmada elde edilen nicel verilerin analizinde, yüzde ve frekans dağılımı, artimetik ortalama, standart sapma, t- testi ve anova gibi istatistiksel analizler kullanılmıştır. Nitel verilerin analizinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öğretmenler, BT'nin öğrenme-öğretme sürecine entegrasyonunun çok yararlı ve önemli olduğunu, kendilerine zaman kazandırdığını, işlerini kolaylaştırdığını ve öğrencilerin derse olan ilgisini artırdığını belirtmişlerdir. Ancak etkili bir entegrasyon sürecinde alt yapı ve donanım eksikliklerinin giderilmesi, hizmetiçi eğitim etkinliklerinin artırılması, öğretim programlarının yeniden düzenlenmesi, öğretmen-okul yöneticileri- veli birliğinin sağlanması gibi öğelerin entegrasyon sürecinde önemli olduklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to analyze secondary schools teachers? views about the integration of Information and Communication Technologies (ICT) into teaching-learning process and and their conditions from the point of the elements that are believed to be vital in the integration process. The Research is a descriptive study designed as a relational survey method. Two different data collection tools were used on the purpose of collecting qualitative and quantitative data which were needed in subproblems. Quantitative data was collected by Scale of Attidudes Towards Educatioanal Technology and Scale of Teachers? Views About Intregation of Information and Communication Technologies Into Teaching Learning Process. Qualitative data was collected by open-ended questions.The universe of research consists of teachers of public schools in Bornova/ İzmir. 627 teachers from 30 secondary schools of Bornova who were chosen by random assignment method attended this research.Statistical data analysis programme was used in the analysis of data. Data was analysed by appropriate statistical techniques as percentage and frequency distribution, arithmetic average, standard deviation, range, maximum and minimum units, t-test and anova. Qualitative data was analysed by descriptive analysis method.At the end of the study, results showed that, all teachers think that ICT integration into teaching and learning process is useful and teachers think that ICT helps them during teaching and learning process and makes children more interested in lessons. However, they stated that some factors like compensating compensating the insufficient infrastructure and lack of equipments , the necessity to increase in-service training activities, rearranging of education programmes, providing a collaboration between teachers, principals and parents, are significant in integration process.