Prezervasyon ve strüktürel rinoplastinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajları
Advantages and disadvantages of preservation and structural rhinoplasty
- Tez No: 905389
- Danışmanlar: PROF. DR. ENDER İNCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Prezervasyon Rinoplasti, Strüktürel Rinoplasti, Rinoplasti, Alar base, Preservation Rhinoplasty, Structural Rhinoplasty, Rhinoplasty, Alar base
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Rinoplasti, bozulmuş olan burun fonksiyonlarını düzeltmek ve estetik bir görüntü oluşturmak için yapılan cerrahidir. Bu çalışmada preservasyon rinoplasti ile strüktürel rinoplastinin birbirlerine göre avantaj ve dezavantajlarını kıyaslayarak literatüre katkı sağlamak ve hastalar için uygun cerrahi yöntemin hangisi olduğuna karar vermeyi kolaylaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Burun ölçümleri rutin olarak her rinoplasti ameliyatında peroperatif, ameliyat öncesi ve sonrası yapılmakta olup 2019-2024 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi-Kulak Burun Boğaz Hastalıkları'nda rinoplasti vakaları retrospektif değerlendirildi. 50 prezervasyon rinoplasti (PR) ve 50 strüktürel rinoplasti (SR) ameliyat ölçümleri ve postoperatif birinci yıl kontrolleri çalışmaya dahil edildi. Bulgular: İki grup arasında preoperatif ve postoperatif tip belirleme noktaları arasındaki genişlik, rinionda ve nasionda dorsum genişliği, radiksin yeri, radiksin yüksekliği, burun uzunluğu, projeksiyon, alar rim-kolumella mesafesi, tip lobul, alar lobul, taban genişliği, alar base rezeksiyonu ve postoperatif birinci yılda supratipte saddle deformitesi, hump rekürrensi ve dorsumda genişleme olup olmadığı karşılaştırıldı. Kıyaslanan ölçümlerin çoğunda literatür ile uyumlu sonuçlar elde edildi. Kıyasladığımız parametreler arasından özellikle PR'de dorsum korunarak aşağı indirildiği için alarbasede genişleme, buna bağlı alarbase rezeksiyonu yapılma ihtiyacının artabileceğini öngördük. PR yapılan 50 hastadan 3' ünde, SR yapılan 50 hastadan 1'inde alarbase rezeksiyonu yapılmış olduğunu kaydettik. Literatürde alarbase rezeksiyonunun kıyaslandığı benzer bir çalışmaya rastlamadık. Yapılan istatistik çalışmada alarbase rezeksiyonu açısından iki grup arasında anlamlı bir farklılık saptamadık. Sonuç: Prezervasyon ve strüktürel rinoplastinin birbirlerine karşı avantajdevazvantaları mevcut olup çalışmamızda kıyasladığımız parametreler içinden özellikle alar base rezeksiyonu üzerinde durduk. İki tekniği kıyaslayıp uygun cerrahi tekniğin seçilmesini kolaylaştırıp literatüre katkı sağlamayı amaçladık.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to contribute to the literature by comparing the advantages and disadvantages of preservation and structural rhinoplasty and to make it easier to decide which surgical method is appropriate for patients. Material and Method: Rhinoplasty cases were retrospectively evaluated in Cerrahpaşa Medical Faculty-Otorhinolaryngology between 2019-2024. 50 preservation(PR), 50 structural rhinoplasty(SR) surgical measurements and postoperative first-year controls were included in the study. Results: The width between the preoperative-postoperative typing points, width of the dorsum at the rhinion and nasion, location and height of the radix, length of the nose, projection, alarrim-columella distance, type and alar lobule,base width, alarbase resection, the presence of saddle deformity, hump recurrence and dorsal widening in the supratip in the first postoperative year were compared between the two groups. In most of the compared measurements, results consistent with the literature were obtained. Among the parameters we compared, we predicted that alarbase enlargement and the need for alarbase resection may increase especially in PR because the dorsum is preserved and lowered down. We noted that alarbase resection was performed in 3 of 50 patients who underwent PR and 1 of 50 patient who underwent SR. Conclusion: PR and SR have advantages-disadvantages against each other and in our study, we especially focused on alar base resection among the parameters we compared. We didn't find a similar study in the literature. We didn't find a significant difference between the two groups in terms of alarbase resection.