Açılabilir yüzeylerde gezgin satıcı probleminin yapay zeka teknikleriyle çözülmesi
Solving the traveling salesman problem on developable surfaces using artificial intelligence techniques
- Tez No: 304889
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Açılabilir Yüzeyler, Silindir, Gezgin Satıcı Problemi, Genetik Algoritmalar, Yapay Zeka, Developable Surfaces, Cylinder, Traveling Salesman Problem, Genetic Algorithms, Artificial Intelligence
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu tezde açılabilir yüzeyler üzerinde gezgin satıcı probleminin yapay zeka tekniklerinden biri olan genetik algoritmalar ile çözümü incelenmiştir.Açılabilir yüzeylerin tanımı ve özellikleri verildikten sonra, gezgin satıcı problemi ve genetik algoritmalar tanıtılmıştır. Genetik algoritmaların her bir aşaması (çaprazlama, mutasyon, sıralı seçim, elitizm) açıklanmıştır. Genetik algoritmalarda birden fazla çaprazlama ve mutasyon işlemleri mevcut olduğundan, sadece pozisyona dayalı, kısmi planlı ve tek noktalı çaprazlama çeşitleri ile 2-opt mutasyon incelenmiştir.Tüm bu verilerin ışığında, gezgin satıcı problemini Öklid uzaklıklarıyla hesaplayan bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. TSPLIB kütüphanesindeki Berlin52 veri seti için iyi sonuçlar elde edildikten sonra, gezgin satıcı problemi silindir yüzeyine uygulanmıştır. Farklı çaprazlama (Pozisyona dayalı, kısmi planlı ve tek noktalı) ve mutasyon (2-opt) işlemleriyle elde edilen deneysel sonuçlar sunulmuş ve kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a solution with genetic algorithms, which is one of the artificial intelligence techniques, for traveling salesman problem on developable surfaces is studied.Having given the definition and the characteristics of developable surfaces, traveling salesman problem and genetic algorithms are defined. Each process of genetic algorithms (i.e. crossover, mutation, rank selection, elitism) are explained. Since there is more than one crossover and mutation types in genetic algorithms, only position based, partially mapped, and single point crosover types and 2-opt mutation operator are studied.In light of this information, a computer program is developed which solves the Euclidean traveling salesman problem. After obtaining good results for Berlin52 instances in TSPLIB, traveling salesman problem is adopted to cylinder surface. Experimental results for different crossover (Position Based, Partially Mapped and Single Point) and mutation (2-opt) operators are presented and compared.