Barriers and opportunities for integrating sustainable product design into Ankara small and medium-sized furniture enterprises
Ankara mobilya endüstrisindeki küçük ve orta ölçekli işletmelerinin sürdürülebilir ürün tasarımına entegrasyonuna dair fırsatlar ve engeller
  1. Tez No: 304941
  2. Yazar: MEHMET ERÇİN OKURSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OWAİN FRANCİS PEDGLEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sürdürülebilir ürün tasarımı, mobilya endüstrisi, küçük ve orta ölçekli firmalar, ürüngeliştirme, yeni endüstrileşmiş ülkeler, sustainable product design, furniture industry, small and medium sized enterprises, product development, newly industrialized countries
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzün seri üretim ve tüketim alışkanlıklarının çevre üstündeki artan etkisi, son yirmi yılda sürdürülebilir tasarımı, ürün tasarımı literatüründe önemli bir konuma getirmiştir. Erken dönem ve yakın zamana kadar olan çalışmalar sivil toplum örgütlerinin etkisi ve ulaşılabilirlik gibi nedenlerden ötürü temel olarak uluslararası büyük ölçekli firmalarla beraber yapılan çalışmalara dayanmaktadır. Ancak yakın dönem sürdürülebilir kalkınma çalışmaları sanayileşmiş ve sanayileşmekte olan ülkelerdeki KOBİ'lerin üretim ve istihdam açısından büyük bir paya sahip olduğunu göstermektedir. Ne yazık ki; bu önemli rollerine rağmen ilgili literatürde, KOBİ'ler hakkında yeterli veri bulunmamaktadır. Temel olarak iletişim sorunlarına dayanaklı bilgi yetersizliği ve beraber çalışma konusundaki olanaksızlıklar bu firmalar için uygun sürdürülebilir ürün tasarımı araçları geliştirilememesine neden olmaktadır.Bu araştırmada ürün tasarımının pazar olanaklarına olan etkisi ve tasarımcıların yaygın istihdamı nedeniyle Ankara mobilya endüstrisi seçilmiştir. Mobilya KOBİ'lerinin sürdürülebilir ürün tasarımının sunduğu fırsatlar ve önündeki engeller ile ilgili duruşlarının da incelendiği çalışmada mevcut ürün geliştirme çalışmalarının, literatürde yer alan stratejilerle örtüşen noktalarının ortaya çıkarılması, gelecekte mobilya KOBİ'leri arasında sürdürülebilir ürün tasarımının yaygınlaştırılmasını amaçlayan çalışmalara katkıda bulunacaktır. Bu amaçla mobilya üreticisi 16 KOBİ ve bu firmalara danışmalık yapan 5 serbest mobilya tasarımcısı ile mulakat yapılmıştır.Çalışmanın sonuçlarına göre, sürdürülebilir ürün tasarımının çevresel ve sosyal getirilerinden ziyade ekonomik fırsatlarının önemsendiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda mikro ve küçük ölçekli firmalarda çevresel konularla ilgili bilgi eksikliği gözlemlenmiş olup, bu sorunun çözümü için araştırmacılarla uygulayanların bir araya geleceği eğitim seminerlerinin gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The increasing impact of mass production and consumption behaviours have made sustainable product design an important issue in design literature in the last two decades. Studies in the early period focussed on research projects carried out in collaboration with multinational large-sized enterprises, owing to pressures from non-governmental organizations. However, recent studies about sustainable development have pointed out that small and medium-sized enterprises (SMEs) rather than multinationals have a greater share of manufacturing and employment in both industrialized and industrializing countries. Unfortunately, in spite of the important role of SMEs, there is inadequate data and literature relating sustainable design practices to these firms. A lack of information and collaboration, caused partially by communication problems, has resulted in an absence of proper sustainable product design tools for these companies.Furniture enterprises in Ankara are the focus of this study because of the impact of product design in market possibilities and the spread of employment of product designers in the sector. Attitudes of staff and consultants of furniture SMEs regarding barriers and opportunities of sustainable product design are explored, and contrasted with overlapping points of existing product development methods and strategies in the literature. This work is intended to contribute to improved understanding and application of sustainable product design among furniture sector SMEs. To this end, interviews were conducted with 16 furniture manufacturing enterprises from the furniture industry, based in Ankara region and 5 freelance furniture designers cooperating with these enterprises.According to the results of the study, furniture sector SMEs are interested more in economic opportunities of sustainable product design rather than environmental and social aspects. Furthermore, a lack of information about environmental issues is observed in micro and small-sized enterprises; to overcome this situation, it is recommended that training sessions are organized to bring together researchers and practitioners.