Investigation of light attenuation in lake Eymir
Eymir gölü?nde ışık soğurmasının incelenmesi
  1. Tez No: 304955
  2. Yazar: SELEN ATİKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL AKSOY, DOÇ. DR. SELİM SANİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Lake Eymir, PAR, Secchi disk, Chlorophyll-a, light attenuation, light extinction coefficient, regression modeling
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Işık geçirgenliği ve ışık şiddetinin düşmesinin göllerdeki su kalitesinde önemli bir etkisi vardır. Pek çok su kalitesi parametresi açısından önemi olan alg aktivitesi, ışık geçirgenliği ve besin maddelerinin uygunluğuna bağlıdır. Bu çalışmada Eymir Gölündeki ışık geçirgenliği ve ışık şiddetinin düşmesi çalışılmıştır. Işık sönümleme katsayısı (ke), veu kalitesi parametreleri incelenmiştir. Besi maddelerinin yanı sıra Chl-a üzerinde ke etkisi araştırılmıştır. Ölçülen parametreler, askıda katı madde (AKM), fosfat, amonyum, nitrat, fotosentetik aktif radyasyon (FAR), Klorofil-a, Secchi disk derinliği ve göl derinliğidir. Ölçümler Eymir Gölü'nde beş ayrı istasyondan yapılmıştır. Secchi disk, FAR ve göl derinliği ölçümleri sahada gerçekleştirilirken, AKM, Klorofil-a, fosfat analizleri standart metodu kullanarak laboratuarda gerçekleştirilmiştir. Nitrat ve amonyum analizleri ise analiz kitleri ile laboratuarda gerçekleştirilmiştir. Ölçülen parametrelerin birbirleriyle ilişkilerini anlamak için XLSTAT'ı kullanarak klorofil-a ve ke'nin lineer ve non-lineer modelleri geliştirilmiştir. İstasyonlardan elde edilen data analizleri 2. ve 3. ölçüm istasyonlarının Eymir Gölü'nü en iyi temsil eden istasyonlar olduğu göstermiştir. Model sonuçları ke'nin Klorofil-a üzerinde en az besi maddeleri kadar etkili olduğunu göstermiştir. Secchi disk ve Klorofil-a, ke ile en yüksek korelasyon gösteren parametrelerdir. Buna ek olarak, Secchi disk, ke ile non-lineer olarak ilişkili iken Klorofil-a ile ke arasında lineer bir ilişkilidir gözlenmiştir.nahtarsözcük: Eymir gölü, FAR, Secchi disk, klorofil-a, ışık soğurması, ışık sönümleme katsayısı, modellemesi.
Özet (Çeviri)
Light penetration and attenuation has significant impact on the water quality of lakes. Algal activity, which is important for the levels of several water quality parameters, is dependent on light penetration besides availability of nutrients. In this study, change in light penetration and attenuation in Lake Eymir was studied. The relationships of extinction coefficient (ke), and water quality parameters were investigated. The effect of ke on Chl-a over nutrients were investigated. The water quality parameters measured were; total suspended solid (TSS), phosphate, ammonium, nitrate, photosynthetically active radiation (PAR), chlorophyll-a (Chl-a), Secchi disk depth and lake Depth. The measurements were conducted at five different stations in Lake Eymir. Secchi disk, PAR and lake depth measurements were done on site, while TSS, Chl-a and phosphate analyses were done in laboratory, using standard methods. Nitrate and ammonium analyses were conducted through laboratory kits. Linear and non-linear regression models of ke and Chl-a were developed to understand their relationships with the the measured parameters, using XLSTAT software. Analyses of the data at sampling stations revealed that Station 2 and 3 were the most representative stations in general. The model results indicated that ke is as important as nutrients for Chl-a abundance. Secchi disk and Chl-a are the most correlated parameters with ke. Moreover Secchi disk depth is nonlinearly correlated with ke, while linearly correlation is present between Chl-a and ke.