İstanbul-Riva Deresi ve çevresinin peyzaj potansiyelinin irdelenmesi
The assessment of landscape potential of Istanbul-Riva Stream and its surroundings
- Tez No: 305308
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURGÜL ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Arazi kullanımı, hidrolojik risk analizleri, uygunluk metodu, ekolojik planlama, sürdürülebilirlik, Landuse, hydrological risk analyses, landscape suitability method, ecological planning, sustainability
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Doğal ve kültürel kaynakların sürdürülebilir kullanımı günümüzde hızla önem kazanmaktadır. Bu amaçla fiziksel planlama kararları verilirken, ekolojinin temel esasları da dikkate alınarak, toplumun sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasını sağlayacak şekilde doğal ve kültürel kaynakların sürdürülebilir kullanımının planlanması, geliştirilmesi ve yönetilmesi gerekmektedir.Bu araştırmada, İstanbul kenti Beykoz ve Çekmeköy ilçeleri sınırlarında bulunan, kendini destekleyen birçok akarsu kolları ve çevresi ile taşıdığı doğal ve kültürel özelliklerle kentin önemli doğal alanlarından birisi olan Riva Deresi ve çevresi ele alınmıştır. Dere ve etki alanları mevcut arazi kullanımlarının, kentsel ve kırsal gelişmeler çerçevesinde çevreden gelebilecek tüm baskılar da dahil olmak üzere flora ve fauna gibi biyotik, toprak ve su gibi abiyotik faktörlerin doğal ve kültürel kaynaklarla olan çevresel etkileşimini ortaya koymak amacıyla optimal alan kullanımları belirlenmiştir.Çalışmada hedeflenen amaçlara ulaşabilmek için uygun yöntemi belirlemede Hidrolojik Risk Analizleri ve McHarg (1969)'ın ekolojik planlama yaklaşımı-uygunluk metodu incelenerek değerlendirilmiştir. Riva Deresi ve çevresi için uygun tarım, yerleşim ve orman alanları belirlenerek ekolojik sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda optimal alan kullanım planı ortaya konulmaya çalışılmıştır. Optimal alan kullanımı, hidrolojik risk analizleri sonucunda belirlenen hidrolojik risk taşıyan alanların da değerlendirildiği bu tezde, ekolojik temelli havza bazında peyzaj potansiyeli irdelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The sustainable usage of natural and cultural resources gain to importance rapidly these days. For this reason, the natural and cultural resources should be planned and managed by taking their sustainable usage into consideration together with the basic principles of ecology, in a way to realize the social, cultural and economical development of the society.This study has been planned to set forth the environmental interaction between the present usage decisions of Riva Stream and the impact areas, and the biotic resources such as flora and fauna, the natural and cultural resources where abiotic factors such as soil and water, including all the pressure that may come from the surroundings within the urban and rural improvements. Riva Stream that is within the borders of Beykoz and Çekmeköy Districts is the most important water course that takes part in the adjacent areas of this region. Besides, there are many tributaries that support the Riva Stream.The best method to reach the goals aimed in this study was evaluated using methods developed by the synthesis of the landscape evaluation method of McHarg (1969) and hydrological risk analyses. Using these methods it was tried to expose the optimal land use directionally sustainable area using plan as define the agriculture, forest and residential for Riva Stream and its surroundings. The aim of the thesis was to perform an ecologic landscape potential assessment in watershed scale taking optimal land use and hydrologic risk assessments into account.