Atık kağıt geri dönüşümünde karşılaşılan sorunlar(Bahçelievler Belediyesi örneği)
Problems faced in recycling of wastepaper(a case study of Bahçelievler Municipality)
- Tez No: 305373
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZNUR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Atık kağıt, Geri dönüşüm, Wastepaper, Recycling
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dünyamızın geleceğini tehdit eden çevre kirliliğinin önemli bir bileşeni de katı atıklardır. Teknolojik gelişmelere, artan nüfusa paralel olarak katı atık miktarı artmakta, tüketim alışkanlıklarının değişimine paralel olarak atık kompozisyonu da değişmektedir. Son kırk yıla kadar dünya genelinde oluşan her atık çöp olarak nitelendirilmiş ve doğaya terk edilmiştir. Ulusal gelişmelerin etkisi, düzenli depolamaya ve hammaddeye duyulan ihtiyaç, geri kazanım konusunu gündeme getirmiştir. Atık kompozisyonundaki değişim sonucunda katı atıklar içerisinde önemli bir yer tutan ambalaj atıklarının geri kazanımı büyük önem kazanmıştır.Ambalaj atıkları içerisinde kağıt büyük önem taşımaktadır.Günümüzde kağıt üretimi ve tüketimi ülkelerin gelişmişliğinin bir gösteren bir olgu olmuştur.Bu çalışmada ambalaj atıklarının özellikle kağıt atıkların geri dönüşümü ve geri dönüşüm aşamalarında karşılaşılan sorunlar, İstanbul İli Bahçelievler Belediyesi örneğinde incelenmiştir. Çalışmayı üç bölüme ayırmak mümkündür. Birinci bölümde entegre katı atık yönetimi ve ambalaj atıkları ile ilgili genel bilgiler verilmiş olup ikinci bölümde atık kağıdın toplanması,ayrıştırılması ve atık kağıttan kağıt üretilmesi ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde ise; ambalaj atıklarının kontrol altında tutulması ve oluşan ambalajların değerlendirilmesini sağlamak için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 30.07.2004 tarihinde hazırladığı ve 01.01.2005 tarihinde yürürlülüğe giren Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü yönetmeliği çerçevesinde ambalaj atıklarının özellikle kağıt atıkların toplanması ve değerlendirilmesi için Bahçelievler Belediyesi'nin yasal mevzuatlar çerçevesinde yaptığı çalışmalar,karşılaşılan sorunlar ve gelinen aşamalar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the most important components, that threatens the future of our World by polluting the enviroment, is solid wastes. The amount is rising parallelly with the development in technology and the increase in population and the composition of these wastes is changing relevantly with the new habits of consumption.The wastes were named as garbage all around the world, left to disappear in the nature on their own in the last 40 years.By the influence of national developments,the need for regular storage and raw materials, the subjects of recycling and disposition methodes were came into questions.As the result of changes in waste composition, recycling of packaging wastes, which has a particularly important position within solid wastes , became more of an issue.Paper is one the most important kind of packaging wastes.Today, the production and consumption of the paper is a fact that showing the degrees of developed countries.In this study especially the recycling of paper waste in packaging wastes and encountered problems during the process are examined in İstanbul, Bahçelievler Municipality as a sample place. The study is seperated in three parts. In the first and second parts, common knowledge of integrated solid waste management and packaging waste are given then the transferring and separating of waste paper are referred and processes of paper recycling are explained.In addition to that the final part of the study contains the accomplished studies of Bahçelievler Munipality as a part of Package and Packaging Waste Control Regulations that regulated in 30.07.2007 and come in to force in 01.01.2005 by the Ministry of Enviroment and Forest in order to hold under control the waste paper recycling and utilize the waste paper all along.