Critical success factors for build operate transfer (BOT) projects: Lessons learned from airport projects
Yap işlet devret (YİD) projeleri için kritik başarı faktörleri: Havalimanı projelerinden öğrenilen dersler
- Tez No: 305677
- Danışmanlar: PROF. DR. M. TALAT BİRGÖNÜL, PROF. DR. İREM DİKMEN TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yap-İşlet-Devret, Kritik Başarı Faktörleri, Havalimanı Özelleştirmesi, Build-Operate-Transfer, critical success factors, airport privatization
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yap İşlet Devret (YİD) modeli, acil inşa edilmesi gereken alt yapıyatırımlarının gerçekleştirilmesinde özel sektörün tüm teknik vefinansal riskleri üstlendiği ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın olarakuygulanan bir modeldir. YİD modeli finansal yapısı ile birlikte, işletmedöneminde hizmet servisinin yüklenici firma tarafından sağlanmasınedeniyle, klasik modellerden farklılık arz etmektedir. Bu araştırmanınamacı, özellikle gerçekleştirilmiş havaalanı projeleri incelenerek, YİDprojeleri için kritik başarı faktörlerinin (KBF) belirlenmesidir. Buaraştırmada detaylı bir literatür taraması yapıldıktan sonra, konununuzmanları ile yapılan görüşmeler sonucunda KBF'ler 13 gruba ayrılmışhalde belirlenmiş ve bu faktörlere bağlı olarak, bir kontrol listesigeliştirilmiştir. Kontrol listesinde, projedeki her bir KBF'yietkileyebilecek olan kaynak ve faktörlerin etkili olduğu süreçlergösterilmiştir. Sonuç olarak geliştirilmiş bu kontrol listesi kullanılarakDalaman ve Aktau Uluslararası Havaalanları olmak üzere iki YİDProjesi incelenmiştir.Yapılan bu araştırma ile, havaalanı projeleri için yapım yönetimiliteratüründe eksikliği bilinen KBF'lerin belirlenmesi ve anlaşılmasınaolanak sağlanmıştır. . Bu araştırma sonucunda, YİD projelerinin erkenaşamalarında, karar vericilerin KBF'leri kontrol listelerini kullanılarakbelirlenmesi ve karar verme konumunda bulunan yetkililere destekolunması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
BOT model is widely used in developing countries to facilitatethe construction of immediately needed infrastructure projects withboth technical and financial risks being borne by the private sector.BOT model differs from traditional ones because of its financialstructure and operation service that is included in the concession. Theaim of this research is to identify the critical success factors (CSFs) forBOT projects by examining real BOT projects, mainly airport projects.In this research, a detailed literature survey has been carried out as wellas in-depth interviews with experts to identify the CSFs that arecategorized in 13 groups. Based on these factors, a decision supportchecklist has been developed. The checklist has the ?source? of eachCSF and the ?phase? of the project that the CSF will have an effect.Finally two BOT projects, namely Dalaman and Aktau InternationalAirport Projects, are studied thoroughly using the developed checklist.This research gives clear description and understanding of CSFsfor airport projects which was a missing part in the constructionmanagement literature together with illustrative real cases. The findingsof this research may be helpful for decision makers at the initial stagesof BOT projects by providing a checklist of CSFs and demonstratingtheir significance in each phase of a BOT project.