Dışkı örneklerinde Giardia intestinalis'in araştırılmasında direkt mikroskobi, ELISA ve DFA yöntemlerinin karşılaştırılması
The comparision of direct microscopy ELISA and DFA methods for diagnosis of Giardia intestinalis
  1. Tez No: 305814
  2. Yazar: SEDA TAKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRAN YAĞCI YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Giardia intestinalis, direkt mikroskobi, ELISA, DFA
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, Giardia intestinalis' in tanısı için dışkı örneklerinde antijen aramaya dayanan ELISA, DFA ve direkt mikroskobi yöntemlerinin karşılaştırılması, ELISA ve DFA yöntemlerinin rutin tanıdaki yerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Nisan ? Eylül 2011 arasında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesine akut, kronik ishal yakınmaları ile başvuran hastaların dışkı örnekleri direkt mikroskobi, ELISA ve DFA yöntemleri ile incelenmiştir. Toplam 150 dışkı örneğinin 22 (% 14.7)' sinde direkt mikroskobi ile G. intestinalis kist/trofozoitleri belirlenmiş, bu örneklerin tümünde ELISA ve DFA ile pozitif sonuç alınmıştır. Direkt mikroskobide G. intestinalis belirlenemeyen 128 dışkı örneğinin 6 ( % 4.68)' sında ELISA, 4 (% 3.12) 'ünde DFA ile G. intestinalis antijeni saptanmıştır. Direkt mikroskobinin ELISA ve DFA yöntemlerine göre duyarlılık, özgüllük ve tutarlılık değerleri (kappa değeri (?)) sırası ile; % 78.57, % 100, 0.862 ve % 84.62,% 100, 0.904 ( yüksek düzeyde) bulunmuştur. Sonuç olarak; G. intestinalis tanısında bir mikroskobik yönteme ek olarak ELISA ve DFA yöntemlerinin kolay uygulanabilen ve güvenilir sonuçlar veren tanı yöntemleri olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Giardia intestinalis in fecal specimens for the diagnosis based on antigen looking ELISA, DFA, and comparison of direct microscopy methods, ELISA and DFA methods to evaluate the place of routine diagnosis. For this purpose, April-September 2011 Research and Application Hospital, Gaziantep University Faculty of Medicine Sahinbey acute, chronic diarrhea, stool samples of patients presenting with complaints of direct microscopy, was examined by ELISA and DFA methods. A total of 150 stool samples 22 (14.7%) patients with direct microscopy, G. intestinalis cysts / trophozoites identified, all of these samples were positive with the ELISA and DFA. Direct microscopy G. intestinalis in stool specimens identified 128 6 (4.68%) patients by ELISA, 4 (% 3.12) thirds DFA and G. intestinalis antigen was found. Direct microscopy and ELISA methods, according to DFA sensitivity, specificity and consistency values (kappa value (?)), respectively, 78.57%, 100%, 0,862 and 84.62%, 100%, 0904 (high level) were found. Kappa test, and all of the high-compliance was observed at the highest compliance was found between ELISA and DFA. As a result, G. intestinalis is a microscopic method, in addition to the ELISA and DFA methods in the diagnosis of simple diagnostic methods that can be applied and the results proved to be reliable.Key words : G.intestinalis , direct microscopy, ELISA, DFA