Ahi Evran Üniversitesi'ndeki öğrencilerin beslenme durumlarının Arizona Besin Tüketim Sıklığı Formu ile saptanması
Determınıng the nutrıtıonal status of the Ahi Evran Unıversıty students wıth the Arızona Food Frequency Questıonnaıre
- Tez No: 305982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HABİBE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Arizona Besin Tüketim Sıklık Formu(AFFQ), Beslenme, Öğrenci, Üniversite
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırma, Ahi Evran Üniversitesi öğrencilerinin beslenme durumunu saptamak amacıyla planlanıp yürütülmüştür. Araştırmaya 20-25 yaş aralığında %54.2'si erkek, %45.8'i kız olmak üzere 192 lisans öğrencisi alınmıştır. Öğrencilerin demografik bilgileri, beden kütle indeksleri, beslenme alışkanlıkları ve tüketim sıklıkları incelenmiştir. Veri toplanmasında 24 saatlik besin tüketim kaydı ve Arizona Besin Tüketim Sıklığı Formu (AFFQ) kullanılmıştır.Beden Kütle İndeksi'ne göre sınıflandırıldığında; Erkek öğrencilerin %4.8'i zayıf, %25.9'u şişman, kız öğrencilerin %13.6'sı zayıf, %8.0'i şişman olarak saptanmıştır (p0.05).Sonuç olarak; üniversite öğrencilerinin enerji, makro ve mikro besin öğelerinden yetersiz beslendikleri, öğün atladıkları belirlenmiştir. Beslenme durumunun saptanmasında AFFQ'nun 24- Saatlik Hatırlama Yöntemine göre daha güvenilir olduğu, yaz ve kış mevsimlerinde besin tüketim sıklıklarının benzer sonuçlar verdiği saptanmıştır. AFFQ anketi, epidemiyolojik araştırmalarda, yetişkinler ve gençlerin besin tüketim alışkanlıklarının saptanmasında kullanılması uygun bir besin tüketim formudur.
Özet (Çeviri)
The research has been planned and conducted in order to determine the nutritional status of the Ahi Evran University students. 192 undergraduate students, 54.2 % of which were male and 45.8% of which were female, between age range of 20-25 participated the project. Students? demographic information, body mass index, feeding habits and consumption frequencies were surveyed.