Toprakta serbest yaşayan ve insanda parazitlenebilen bazı amiplerin izolasyonu ve moleküler karakterizasyonu
Isolatıon and molecular characterızatıon of some free-lıvıng ameba ın soıl that they can be parasıtısıng ın human
- Tez No: 305981
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN YAZAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Serbest yaşayan amipler, PCR, Besleyici değeri olmayan agar, Kayseri, Free living ameba, PCR, non nutritional agar, Kayseri
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Serbest yaşayan amiplerden Acanthamoeba, Naegleria, Balamuthia, Sappinia, Vahlkampfia ve Hartmannella; çevrede topraklarda, musluk suyu, göl, nehir, yüzme havuzu gibi çeşitli su kaynaklarında, havada, lens solüsyonlarında bulunabilmektedir. Doğada serbest olarak yaşayan bu amiplerin bir kısmı insanlarda ciddi hastalıklara yol açabilmektedir. Özellikle AIDS hastalarında, organ transplantasyonu yapılanlarda, yetersiz beslenme ve stres altında kalma durumlarında daha çok hastalıklara sebep olabilmektedir. Acanthamoeba ve Balamuthia granülomatöz amibik ensefalite, Naegleria fowleri ise primer amibik meningoensefalite sebep olabilmektedir. Dünyada hemen hemen her yerde bulunabilen ve hastalıklara sebep olabilen serbest yaşayan amiplerle ilgili Türkiye'de yapılan az sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmada; Kayseri'nin çeşitli bölgelerinden alınan toprak örneklerinde serbest yaşayan potansiyel patojen amip türlerin izolasyonu ve genotiplendirilmesi amaçlanmıştır. Toplam 20 farklı bölgeden alınan birer örnek selüloz nitrat filtreden geçirilip Escherichia coli ile kaplanmış besleyici değeri olmayan agar plaklarına aktarılmıştır. 37 0C'de kültürleri yapılan örneklerin 2 hafta boyunca üremeleri gözlenerek pozitif olduğu düşünülen örneklerden DNA izolasyonu gerçekleştirildi. Acanthamoeba, Naegleria, Balamuthia, spesifik primerlerle PCR'ı yapılan toplam 20 toprak örneğinin 8'inin Acanthamoeba, 3'ünün Naegleria pozitif olduğu belirlenirken, örneklerin hiçbirinde Balamuthia saptanmamıştır. Bu çalışma ile insan sağlığı açısından tehdit oluşturabilecek serbest yaşayan bazı amip türlerinin varlığı Kayseri'deki toprak örneklerinde gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Acanthamoeba, Naegleria, Balamuthia, Sappinia, Vahlkampfia and Hartmannella of the free-living ameba are commonly encountered in soil, air, lens solutions and water sources such as tap water, lakes, rivers and swimming pools. Some of those free-living ameba may cause serious diseases in human. Especially, ameba may be cause more serious problems in AIDS patients in organ transplants patients and in addition it may be more effective in with undernutritioned and being under heavy stress. Acanthamoeba and Balamuthia may cause granulomatous amoebic encephalitis and Naegleria fowleri can cause primary amoebic meningoencephalitis. There has been a few research in Turkey about free-living ameba that is known to be encountered almost all over the world and may be pathologic. The main objective of this study is to isolate and genotype the free-living potential pathogen amoeba species in the soil samples which are obtained from different regions of Kayseri. The each of the total 20 samples are passed through cellulose nitrate filter and transported to the non nutritional plates and coated with Escherichia coli agar. The samples which are cultured at 37 0C are observed for two weeks in order to see the reproduction and isolate the DNA samples that are thought to be positive. 8 of the 20 samples which are undergone PCR with specific primers were Acanthamoeba positive and 3 of them were Naegleria positive. Besides, Balamuthia was not detected in any of the samples. As a result, in this study the presence of some free-living amoeba species which may threaten human health is shown in the soil samples obtained from Kayseri.