Toxoplasma gondıı pozitif hastalarda oksidatif stres ve protein oksidasyon ürünlerinin değerlendirilmesi
Toxoplasma gondıı pozitif hastalarda oksidatif stres ve protein oksidasyon ürünlerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 305983
  2. Yazar: MEHTAP POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESER KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Toxoplasma gondii, malondialdehid, Tiyol, ksantin oksidaz, Toxoplasma gondii, malondialdehyde, xanthine oxidase, Thiol
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Toxoplasma gondii enfeksiyonu tüm dünyada yaygın bir zoonozdur. Gebelik sırasında enfeksiyonu alan kadınların çocuklarında konjenital enfeksiyona yol açabilir. Oksidatif stres oksidan üretimi ile antioksidan korunma arasındaki imbalans nedeniyle ortaya çıkar ve organizmada yapısal hasarla sonuçlanabilir. Bu çalışmada, T. gondii ile enfekte bireylerde serbest radikal oluşumu ile antioksidan savunma mekanizma arasındaki ilişki ve sonuçta doku hasarının derecesini incelemeyi amaçladık. Çalışma gruplarını oluşturan hasta (Toxoplasma gondii pozitif), [22 gebe IgG (+) ve Ig M (+) vegebe IgG (+) ve Ig M (-)]) ve 30 gebe kontrol bireyler IgG (-) ve Ig M (-) oksidatif stres belirteçleri olan oksidan ve antioksidan parametreler açısından incelenmiştir. Toxoplasma gondii pozitif olan her iki grupta kontrol grubuna göre ve IgG (+) ve IgM (+) ile(+) ve IgM (-) grupları kendi içinde malondialdehid düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Buna karşılık ksantin oksidaz aktivitesi hem IgG (+) ve IgM (+) grubunda hem de IgG (+) ve IgM (-) grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p < 0,05). İleri oksidasyon protein ürünleri düzeylerinde özellikle IgG (+) ve(+) pozitif grupta kontrol grubuna yani IgG (-) ve IgM (-) göre numerik olarak artış tespit edilirken, kontrol grubu ile her iki hasta grubu arasında istatistiksel olarak bir fark gözlenmedi0,05). Tiyol seviyelerinde istatistiksel olarak anlamlı olmayan (p > 0,05) her iki hasta grubunda da [IgG (+) ve IgM (+) ve IgG (+) ve IgM (-)] kontrol grubuna göre rakamsal azalışlar gözlemlendi. Myeloperoksidaz (MPO) aktivitesinde ise gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilemedi (p > 0,05). Bu sonuçlar özellikle parazit kaynaklı patolojilerin neticesinde organizmada oluşabilecek doku harabiyetinin derecesi hakkında bilgi verip, özelikle gebelik durumunda verilecek tedavinin nitel ve nicelik olarak yönlendirilmesi aşamasında faydalı olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Toxoplasma gondii infection is a common zoonose found all over the world. In women during pregnancy it can lead to congenital infection of their children. Oxidative stress occurs due to imbalans between the production of oxidants and antioxidant protection and can be resulted in structural damages in organism. In this study, we aimed to investigate relationship between free radical formation and antioxidant defense mechanism resulting in tissue damage in Toxoplasma gondii infected individuals. Working groups that make up the patients (Toxoplasma gondii positive), [22 pregnant IgG (+) and Ig M (+) and 27 pregnant IgG (+) and Ig M (-)]) and 30 control individuals IgG (-) and Ig M (-) were investigated in terms of the oxidant and antioxidant parameters of oxidative stress. In both, Toxoplasma gondii positive groups comparing the control group and in addition in IgG (+)/IgM (+) and IgG (+)/Ig M (-) groups in terms of malondialdehyde levels there was no statistically significant difference found. In contrast, xanthine oxidase activity was found to be both in IgG (+)/Ig M (+) group and in IgG (+)/IgM (-) group statistically significant and higher comparing the control group (p < 0.05). Advanced oxidation protein products levels especially in IgG (+)/IgM (+) group was found to be numerical increased comparing to control group, however, there is no statistically differences identified in both patient group, comparing to control group (p>0,05). Thiol levels were not statistically change in both patient [IgG (+) ve IgM (+) ve IgG (+) ve IgM (-)] groups comparing the control group (p >0,05), however, in both patient group clear numerical decreases found against control groups. Myeloperoxidase activity were not statistically change between the groups (p >0,05). In conclusion, these results will provide some more information relating to the degree of tissue pathology as a result of parasite infection, and accordingly it would be also useful to give direction to the treatment in qualitative and quantitative degrees in pregnancies.