Yetişkinlerde diyet kalsiyum tüketimi ile serum lipitkonsantrasyonları ve bazı antropometrik ölçümler arasındaki ilişki
The relatıonshıp between dıetary calcıum ıntake and serum lıpıd concentratıons and some anthropometrıc measurements ın adults
  1. Tez No: 305988
  2. Yazar: MELEK OĞUZHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NERİMAN İNANÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, günlük kalsiyum tüketimi, serum lipitleri, Anthropometry, daily calcium (Ca) consumption, serum lipids
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma; vitamin?mineral takviyesi ve lipit düşürücü ilaç kullanmayan, 20?65 yaş arasındaki 100 erkek ve 100 kadında, günlük kalsiyum (Ca) tüketimi ile serum lipit düzeyleri ve bazı antropometrik ölçümler arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yürütülmüştür. Bireylere ait demografik bilgiler, anket formu ile araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme yöntemi ile kaydedilmiştir. Besinlerle alınan günlük Ca miktarını belirlemek için bireylerden bir günlük besin tüketim kaydı alınmış, enerji ve besin öğesi alımları BeBis (Beslenme Bilgi Sistemi) bilgisayar programı ile değerlendirilmiştir. Bireyler Ca tüketimlerine göre; Grup 1 (1000 mg/gün) olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Vücut ağırlığı, boy uzunluğu, bel çevresi ve kalça çevresi ölçülmüş; Beden Kütle İndeksi (BKİ; kg/m2) ve bel/kalça hesaplanmıştır. Serum trigliserit, HDL?kolesterol (HDL?C), VLDL?kolesterol (VLDL?C), LDL?kolesterol (LDL?C), total kolesterol düzeyleri incelenmiştir. Grup 1'deki kadınların günlük Ca tüketimleri ile vücut ağırlıkları (r=0.313, p0.05). Kadınlarda, grup 2'de günlük Ca tüketimi ile serum total kolesterol düzeyi arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki (r= ?0.333, p0.05). Bu çalışma sonucunda; obezite ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmak için günlük kalsiyum tüketiminin önemli olduğu ve bu konuda daha fazla çalışmaların yapılması gerekliliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the association between daily calcium (Ca) consumption and lipid levels and some anthropometric measurements in 100 men and 100 women aged 20?65 years who were not taking vitamin?mineral supplements and lipid lowering medications. Demographic characteristics of the subjects were recorded with a face to face interview by the researcher. In order to determine daily Ca consumption from foods; energy and nutrient intake by 24?hour dietary recall were assessed by a computer program called BeBis (Nutrition Information System). Subjects were divided into 3 groups based on Ca consumption as Group 1 (1000 mg/d). Body weight, height, waist circumference and hip circumference were measured; Body Mass Index (BMI; kg/m2) and waist/hip were calculated. Serum tryglyceride, HDL?cholesterol (HDL?C), VLDL?cholesterol (VLDL?C), LDL?cholesterol (LDL?C), total cholesterol levels were examined. A positively significant association was found between daily Ca consumption and body weight (r=0.313, p0.05). Daily Ca consumption was found to have a significantly negative relation with serum total cholesterol level in women of Group 2 (r= ?0.333, p0.05). Consequently, daily Ca consumption was found to be important in protecting against obesity and cardiovascular diseases and it is suggested that more related studies have to be conducted.