Güreşçilere uygulanan koenzim q 10 takviyesinin kas hasarı ile eser elementler üzerine etkisinin incelenmesi
Investıgatıon of effects of regular coenzym q10 supplemantatıons on muscle damage and trace elements of wrestlers
- Tez No: 305990
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Koenzim Q 10, Çinko, Kas hasarı, Eser elementler, Wrestling, Co-enzym Q 10, Zinc, Muscle Damage, Trace Elements
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Araştırmada, düzenli antrenman yapan güreşçilere koenzim Q 10 (CoQ 10) ve çinko (Zn) takviyesinin kas hasarı ve bazı eser elementler üzerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırmaya Talas güreş eğitim merkezinde aynı zamanlarda ve aynı anda antrenman yapan 12-16 yaş aralığında yer alan rastgele seçilmiş toplam 29 güreşçi gönüllü olarak katılmıştır ve rastgele 3 gruba ayırılmıştır. Birinci grup gönüllülere CoQ 10 takviyesi ile birlikte rutin güreş antrenmanı, ikinci grup gönüllülere çinko takviyesi ile birlikte rutin güreş antrenmanı ve üçüncü grup gönüllülere sadece rutin güreş antrenmanı uygulanmıştır.İstatistiksel analizler için SPSS adlı paket program kullanıldı. Gruplararası karşılaştırma için one Way ANOVA testi kullanılırken, gruplar arası farklılığın kaynağı için Tukey HSD testi kullanıldı. Grup içi karşılaştırmaların analizi için ise Peared `t' testi kullanıldı.Gönüllülere uygulanan egzersiz öncesi ve sonrası kas hasarı ile ilgili değerler açısından gruplararası inceleme sonucu P>0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklr bulunamamıştır.CoQ 10 grubunun ön ve son test eser element değerlerinin karşılaştırılması sonucu Kalsiyum(Ca) ve serbest demire bağlama (SDB) değerlerinde p0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunamadı.Q 10 grubunun ön test ve son testler arasındaki karşılaştırmalar sonucunda, kas hasarını belirleyen Laktat Dehidrogenaz (LDH), ve Aspartat Aminotrensferaz (AST), değerlerinde P0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunamadı. Çinko grubunun ön ve son test eser element değerlerinin karşılaştırılması sonucu, Ca, SDB, Mg ve P değerlerinde P0,05 düzeyinde anlamlı farklılık bulunamadı. Çinko grubunun ön ve son testlerdeki kas hasarını belirleyen değerlerinin karşılaştırılması sonucu, CK, AST değerinde P0,05 düzeyinde anlamlı farklılıklar bulunamadı.Sonuç olarak; 12-16 yaş grubu erkek güreşçilerde 1 aylık Q 10 ve çinko takviyesinin, kas hasarı belirtileri olan CK, LDH, AST, ALT değerlerine etki yaptığı fakat bu etkilerin ortaya konulabilmesi için daha uzun süreli ve daha geniş kitleler üzerinde yapılmasının doğru olduğu kanısındayız. Ayrıca eser elementlerden bahsedilen parametreler üzerine önemli bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu durumun sporcuların diyetlerinde bu minerallerin yeteri kadar bulunmasından ya da mineral metabolizmasının uzun süreli egzersiz uyumundan kaynaklanmış olabileceği düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
At this study, it was aimed to investigate the effects of regular coenzym Q 10 and zinc (Zn) supplemantation on muscle damage and trace elements of wrestlers.At this study, 12-16 aged, 29 wrestlers which were choosed randomly, were participated volunteerly. Wrestlers were divided into 3 groups randomly. Firts group was performed performed CoQ10 suplemantation and regular training, second group was performed Zinc supplemantation and regular training and the third group was only performed regular trainingData were saved on computer by using SPSS package programme. While One way ANOVA test was perfoprmed for comparements of groups, Tukey HSD test was performed for the source of difference between groups. Paired ?t? test was performed for the comparement of intra groups.Statistically meaningful difference was not found when the volunteers? muscle damage values of pre-post exercise (P>0,05)When the pre-post trace element values of CoQ 10 group was compared, meaningful difference was found at the Calcium (Ca) and free iron binding (SDB) parametres. Meaningful difference was not found at the Magnesium (Mg), Phosphorus (P), Sodium (Na), Potassium (K) ve Iron (Fe) parametres (p>0,05).When the pre-post muscle damage values of CoQ 10 group was compared, meaningful difference was found at the Lactate Dehydrogenase (LDH) and Aspartate Aminotransferase (AST) (p0,05).When the pre-post trace element values of Zinc group was compared, meaningful difference was found at the Ca, SDB, Mg and P values (P0,05).When the pre-post muscle damage values of Zinc group was compared, meaningful difference was found at the CK and AST values (P0,05). As a result of the study, a monthly Q10 and zinc supplemantation had effect on muscle damage values such as CK, LDH, AST, ALT of 12-16 aged male wrestlers also, for initiating these effects, this study should have done to a larger volunteer groups with a longer training periods. Additionally, it was showed that it had not got an important effect on trace elements. It was thought that this situation could occur because of athletes had enough level of these elements on their diets or conformity of mineral metabolism to a long term of training