Vertigo tedavisi altındaki hastalarda farklı ilaçların kalorik test ve nistagmusun yavaş fazı üzerine etkileri
The effects of different drugs on caloric test and slow-phase velocity of nystagmus
  1. Tez No: 306006
  2. Yazar: MUHAMMED DAĞKIRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METE KIROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Vertigo, nistagmus, yavaş faz hızı, dimenhidrinat, betahistin, Vertigo, nystagmus, slow-phase of velocity, dimenhydrinate, betahistin
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Nistagmus subjektif bir yakınma olan vertigonun tek objektif bulgusudur. Bu çalışmada vertigo tedavisi altındaki hastalarda tedavide yaygın olarak kullanılan, dimenhidrinat ve betahistin'in, kalorik test sonrasında oluşan nistagmusun yavaş faz hızı ve subjektif vertigo semptom skalası üzerine olan etkilerini belirlemek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Aralık 2009 ile ocak 2012 tarihleri arasında kliniğimize vertigo şikayeti ile gelen 40 gönüllü hasta çalışmaya alındı. Hastalar betahistin ve dimenhidrinat grubu olmak üzere 20'şer kişilik iki gruba ayrıldı. Betahistin grubuna; 3x24 mg betahistin kullanımı sırasında kalorik test yapıldı. Takiben yakınmaları devam eden olgularda ilaç dozu 3x48 mg'a çıkartılarak test tekrarlandı. Dimenhidrinat grubuna; hastalar dimenhidrinat kullanırken ve ilacın kesilmesi ardından kalorik test yapıldı. Her iki grupta test sırasında hastaların hissettikleri subjektif vertigo seviyesini 1'den 5'e kadar derecelendirmeleri istendi. Ölçümlerde elde edilen yavaş faz hız ortalamaları ve subjektif vertigo hissi karşılaştırıldı.Bulgular: Dimenhidrinat grubunda ilaç kullanımı sırasında ve ilaç kesildikten sonra yapılan kalorik test ile elde edilen yavaş faz hızı ortalaması sırasıyla 13,4 ve 18,2 derece/sn olarak bulundu. Betahistin grubunda 3x24mg ve 3x48mg betahistin kullanımı sırasında yapılan kalorik test ile elde edilen ortalama yavaş faz hızı sırasıyla 19,3 ve 23,2 derece/sn olarak bulundu. Subjektif vertigo ölçümünün dimenhidrinat kullanımıyla azaldığı izlenirken, betahistin dozunun artışıyla arttığı izlendi. Subjektif vertigo ölçümleride olguların çoğunda yavaş faz hızına benzer şekilde artış veya azalma gösterdi.Sonuç: Betahistin'in dimenhidrinat'ın aksine yavaş faz hızı'nı artırdığı ve bu etkinin doz artışıyla belirginleştiği görüldü. Dimenhidrinat vestibüler sistemi baskılayıp sedasyon yaparak vertigoyu engellerken, betahistin vestibüler sistemi uyarıp, uyanıklığı ve dikkati artırıp santral kompanzasyonu hızlandırarak etki etmektedir. Sonuç olarak, vestibüler sistemdeki etki mekanizmaları birbirinden farklı olan betahistin ve dimenhidirinat birlikte kullanılmamalıdır. Akut atak döneminde dimenhidrinat gibi bir vestibulosüpressan, ataklar arası dönemde ise betahistin kullanımı tercih edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Nystagmus is the only objective evidence of vertigo which is a subjective complaint. The aim of this study is to determine the effects of betahistine and dimenhydrinate on the slow-phase velocity of nystagmus at caloric test and on the subjective vertigo scale.Materials and Methods: Forty volunteered patients who were consultated to our clinic for vertigo between December 2009 and January 2012 were included in this study. Patients were divided into two groups as betahistine and dimenhydrinate groups. Patients in first group were administered betahistine at 3x24mg dosage. During this treatment caloric test was performed and dosage was risen to 3x48mg at patients because of ongoing complaints, than caloric test was repeated. Caloric test was also performed at patients in second group during and after the treatment of dimenhydrinate. Patients in both groups were asked to degree their subjective vertigo complaint between 1 and 5. Slow-phase velocity of nystagmus at caloric test and subjective vertigo complaint were evaluated.Results: Averages of slow-phase velocity at first group were 19,3 and 23,2,1 degrees/second at 3x24mg and 3x48mg betahistine dosage respectively. At second group, averages of slow-phase velocity were 13,4 and 18,2 degrees/second during and after the treatment of dimenhydrinate respectively. Subjective vertigo scores were decreased with dimenhydrinate and raised with the dosage of betahistine. Subjective vertigo scores and slow-phase velocities were corelated at most of the patients.Conclusion: Slow-phase velocity of nystagmus was augmented with use of betahistine and this effect was promoted with increase of dosage. Dimenhydrinate prevents vertigo with supressing vestibular system and causing sedation. Whereas betahistine activates vestibular system and increases awareness. In conclusion these two drugs should not be used together because of their opposite effects on vestibular system. Dimenhydrinate should be used at acute attacks of vertigo, whereas betahistine should be preferred at the period between the attacks.