Küçük safen ven yetmezliğinde endovenöz lazer ablasyon tedavisinin etkinliği
Effectiveness of endovenous laser ablation treatment of small saphenous vein insufficiency
- Tez No: 306009
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL H. AKSUNGUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Endovenöz lazer ablasyon, küçük safen ven yetmezliği, VCSS, CEAP, Endovenous laser ablation, small saphenous vein insufficiency, VCSS, CEAP
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada büyük safen vene göre daha nadir saptanan küçük safen ven yetmezliğinde endovenöz lazer ablasyon (EVLA) tedavisinin etkinliği araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Eylül 2008 ? Şubat 2011 tarihleri arasında küçük safen ven yetmezlik tanısı konularak EVLA tedavisi uygulanan ve 6-35 ay takipleri yapılan, yaşları 21-69 (ortalama; 43,26 ± 11,38) arasında değişen 27'si erkek, 43'ü kadın olmak üzere toplam 70 hasta (85 ekstremite) dahil edildi. İşlem öncesinde venöz hastalığın şiddetini belirlemek amacıyla Venöz Klinik Şiddet Skorlaması (VCSS) ve Klinik-Etyolojik-Anatomik-Patofizyolojik (CEAP) sınıflama sistemi kullanıldı. Hastalar işlem sonrası 1. hafta, 1. ay, 3. ay, 6. ay ve 1. yılda klinik olarak ve Doppler Ultrasonografi ile takip edildi. Hastaların 49'unda 1. yıl, 21'inde 6. ay takiplerinde VCSS ve CEAP değerlendirmesi tekrar edildi.Bulgular: EVLA işlemi uygulanan 85 küçük safen vende tam oklüzyon saptandı, rekanalizasyon gözlenmedi. Minör komplikasyon olarak 1 ekstremitede (%1,12) kendini sınırlayan lokal yüzeyel tromboflebit gelişti. Majör komplikasyon gözlenmedi. 49 hastada 1. yıl ve 21 hastada 6. ay takibinde tekrarlanan VCSS ve CEAP değerlendirmelerinde tedavi öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı düşme saptandı.Sonuç: Küçük safen ven yetmezliğinde EVLA etkili, kolay uygulanabilir, iyi tolere edilebilen ve düşük komplikasyon oranlarına sahip bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, effectiveness of endovenous laser ablation (EVLA) treatment of small saphenous vein insufficiency which is less common than great saphenous vein insufficiency is investigated.Materials and Methods: Betweeen September 2008 ? February 2011 a sum of 70 patients (85 extremities), 27 male, 43 female, aged between 21-69 (mean; 43.26 ± 11.38) were diagnosed with small saphenous vein insufficiency and treated with EVLA followed up for 6-35 months were included in this study. To determine the severity of the venous disease Venous Clinical Severity Score (VCSS) and Clinical Status-Etiology-Anatomy-Pathophysiology (CEAP) classification system were administered before the procedures. Patients were followed clinically and with Doppler Ultrasonography at 1st week, 1st month, 3rd month, 6th month and 1st year after the procedure. VCSS and CEAP evaluations were repeated at 1st year follow-up of 49 patients and 6th month follow-up of 21 patients.Results: Total occlusion was detected in 85 EVLA treated small saphenous veins and recanalization was not observed. Self-limiting superficial local thrombophlebitis was observed in 1 extremity (1.12%) as a minor complication. No major complication was observed. VCSS and CEAP evaluations repeated at 1st year follow-up of 49 patients and 6th month follow-up of 21 patients were compared with respective preprocedural values and significant decrease was observed.Conclusion: EVLA treatment in small saphenous vein insufficiency is an effective, easy to perform and well tolerated treatment with low rate of complications.