Kliniğimizde jigantomastili hastalarda uygulanan serbest mem başı ve süperomedial pediküllü meme küçültme tekniklerinin karşılaştırılması
Comparision of free nipple technique and superiomedial pedicle technique for reduction mammaplasty in gigantomastia applied in our clinic
  1. Tez No: 306008
  2. Yazar: AYSUN BÖLÜKBAŞI MAMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMİL DALAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Meme hipertrofisi, jigantomasti, serbest meme başı greft ile meme küçültme tekniği, süperomedial pediküllü meme küçültme tekniği, Mammary hypertrophy, gigantomastia, free nipple graft reduction mammaplasty, superomedial pedicle reduction mammaplasty
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı kliniğimizde jigantomastili hastalara uygulanan serbest meme başı greft tekniği ve süperomedial pedikül ile yapılan meme küçültme ameliyatlarını karşılaştırarak hangi hastaya hangi yöntemin kullanılmasının uygun olacağını göstermektir.Gereç ve Yöntem: Bu amaçla retrospektif olarak 2006 ? 2011 Haziran tarihleri arasında yapılmış olan 220 jigantomastili hastanın 118 tanesine ulaşıldı. 67 hasta serbest meme başı greft tekniği ile 51 hasta ise süperomedial pediküllü meme küçültme tekniği ile ameliyat edildi. Tüm hastaların yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi (BMI), doğum sayısı, sosyoekonomik - kültürel seviye, meslek, ek sistemik hastalık varlığı, sigara kullanımı, preop ölçümlerde elde edilen sağ ve sol sternal çentik areola nipple mesafesi, perop dönemde sağ ve sol memeden çıkarılan dokunun formol kullanılmadan önceki ağırlığı, toplam çıkarılan miktar, postop sternal çentik areola nipple mesafesi, ameliyat süresi, hastanede kalış süresi, komplikasyon varlığı, sekonder girişim yapılıp yapılmaması kaydedildi. Memnuniyet durumları 5 üzerinden derecelendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan hastaların % 81,4'ü ev hanımı, % 82,2'si orta ve düşük sosyoekonomik seviyeye sahipti. Grup I hastalarının yaş ortalaması 47,3±10,7, Grup II hastalarının ise 37,4±11,5 bulundu. Grup I hastalarının BMI ortalaması 37,1±6,0 kg/m2, Grup II hastalarının ise 32,1±5,4 kg/m2 bulundu. Ek hastalık oranlarına baktığımızda Grup I`deki hastaların % 38,8'inde, Grup II'deki hastaların ise % 15,7'sinde ek sistemik hastalık varlığı tespit edildi. Bu oranlar istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Grup I hastalarından çıkarılan toplam doku miktarı 3636,2±1038,4 gr, Grup II hastalarından çıkarılan toplam doku miktarı ise 2324,8±450,6 gr olarak saptandı. Komplikasyon ve memnuniyet oranlarına bakıldığında her iki grupta anlamlı bir fark saptanmadı. Grup II'de dört areola nekrozu meydana geldi. Çalışmaya alınan hiçbir hastada sistemik komplikasyona rastlanmadı.Sonuç: 1000 gr'dan daha fazla doku çıkarılması gereken jigantomastili hastalarda seçilecek yönteme karar verirken hastanın yaşı, BMI'i, ek hastalık varlığı, postmenapozal dönemde olup olmaması göz önünde bulundurulmalıdır. 40 yaş üstü, postmenapozal dönemde bulunan, BMI'i 30'un üzerinde olan ve ek sistemik hastalığı olan kişilerde hiç düşünmeden serbest meme başı küçültme tekniği kullanılmasını klinikçe önermekteyiz. Diğer koşullarda süperomedial pediküllü meme küçültme tekniği oldukça güvenli bir şekilde uygulanarak uzun dönemde daha kalıcı fonksiyonel ve estetik sonuçlar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to show which technique is appropriate to use in which patient for breast reduction mammaplasty in gigantomastia with comparison of free nipple graft technique and superomedial pedicle technique that are administered to patients in our clinic.Materials and Methods: For this purpose, retrospectively; reached 118 patients with Gigantomastia in 220 patients which has done reduction mammaplasty between June 2006 - 2011. 67 of the patients were operated with free nipple graft technique, 51 of the patients were operated with the superomedial pedicle breast reduction technique. All patients are recorded with; age, height, weight, body mass index (BMI), number of births, socio - cultural level, occupation, the additional presence of systemic disease, smoking, preoperative measurements obtained from the right and the left nipple, the areola from the sternal notch distance, and the right time perop the left breast removed before the use of formalin weight of the total tissue amount, postoperative sternal notch nipple areola distance, operation time, hospital stay, complications, and if secondary intervention has done or not. Satisfaction of the patients was graded over five.Findings: 81.4% of the patients was housewives, 82.2% percent had moderate, and low socioeconomic level. Average age found 47.3 ± 10.7 in Group I Patients, and 37.4 ± 11.5 in Group II patients. Group I patients with average BMI of 37.1 ± 6.0 kg / m2, while patients in Group II, 32.1 ± 5.4 kg / m2 found. When we look at additional disease rates; in 38.8% of Group I patients, and, in 15.7% of Group II patients, the presence of systemic disease was detected. These rates were found statistically significant. A total amount of tissue resected from Group I patients were found to be 3636.2 ± 1038.4 grams, and a total amount of tissue resected from Group II patients were found to be 2324.8 ± 450.6 grams. Looking at satisfaction and complication rates there was no significant difference in both groups. In Group II, four-areola necrosis occurred. Systemic complications didn't occur in any of the patient in this study.Conclusion: When deciding on the method of choice in patients with gigantomastia, which there is the need of tissue resection over 1000 g from one breast; the patient's age, BMI, the presence of additional disease, to be in postmenopausal period, should be considered. Our clinic recommend the use of the technique of free nipple reduction, in patients; over 40 years, who is in the postmenopausal period, who's BMI is over 30 and who has additional systemic disease; without any doubt. In other conditions; superomedial pedicle breast reduction technique is quite safe to apply to get more permanent long-term functional and aesthetic results.