Miyokardiyal infarktüs ile rock2 gen polimorfizmi arasındaki ilişkinin araştırılması
To investigate the relationship between myocardial infarction and rock2 gene polymorphisms
- Tez No: 306036
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENİZ DEMİRYÜREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Kardiyoloji, Moleküler Tıp, Physiology, Cardiology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, Miyokard İnfarktüs, ROCK2, Rho-kinaz, Polimorfizm, Atherosclerosis, Myocardial Infarction, Polymorphism, ROCK2, Rho-kinase
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Miyokard infarktüsü (Mİ), ciddi morbidite ve mortalite ile seyreden, temelinde başlıca ateroskleroz bulunan yaygın bir hastalıktır. Rho-kinaz aktivasyonu, stres lif oluşumu, fokal adezyonlar, düz kas kasılması, hücre büyümesi, adezyonu, migrasyonu, motilitesi, gen ekspresyonu ve apoptoz, kardiyovasküler sistemin fizyolojik ve patofizyolojik regulasyonunda yer almaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türk popülâsyonunda ROCK-2 geninin Thr431Asn (ekzon 10), Lys1083Met (ekzon 26) ve Asp601Val (ekzon 16) polimorfizmleri için genotip dağılımlarını ve allel frekansını araştırmak ve bu polimorfizmler ile Mİ arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu çalışma, Mİ'de ROCK-2 gen polimorfizmlerinin rolünü araştıran ilk çalışmadır. 100 Mİ hastası ve 100 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Hastaların sosyodemografik özellikleri sorgulandı. DNA izolasyonu için 100 hasta ve 100 sağlıklı bireyden kan örnekleri toplandı. RFLP yöntemi ile ekzon 16 ve 26 bölgeleri, Real Time PCR yöntemi ile ekzon 10 bölgesi için SNP tespitleri yapıldı. ROCK2 geni ekzon 10 bölgesi Thr431Asn polimorfizmi için Thr-Thr, Thr-Asn ve Asn-Asn genotip frekansları ile Thr ve Asn allel frekansları; ekzon 16 bölgesi Asp601Val polimorfizmi için Asp-Asp, Asp-Val ve Val-Val genotip frekansları ile Asp ve Val allel frekansları; ekzon 26 bölgesi Lys1083Met polimorfizmi için Lys-Lys, Lys-Met ve Met-Met genotip frekansları ile Met ve Lys allel frekansları incelendi. Thr431Asn, Asp601Val ve Lys1083Met polimorfizmleri açısından ne genotip dağılımlarında ne de allel frekanslarında kontrol ve hasta grupları arasında önemli bir farklılık yoktu. Sonuç olarak, bu veriler, Türk toplumunda Mİ ile ROCK2 geni Thr431Asn, Asp601Val ve Lys1083Met polimorfizmleri arasında bir ilişki olmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Myocardial infarction (MI), which leads to serious morbidity and mortality and is based on atherosclerosis, is a common disease. Activation of Rho-kinase plays an important role in the stress fiber formation, focal adhesions, smooth muscle contraction, cell growth, adhesion, migration, motility, gene expression, apoptosis, and in the physiological and pathophysiological regulation of the cardiovascular system. The aim of the study was to investigate the genotype distributions and allele frequencies of three ROCK-2 gene Thr431Asn (in exon 10), Lys1083Met (in exon 26) and Asp601Val (in exon 16) polymorhisms and the relationship between myocardial infarctus and these polymorphisms in a Turkish population. This is the first study to evaluate the role of ROCK-2 gene polymorphisms in MI. 100 MI patients and 100 unrelated healthy controls were included in the study. Data were collected on sociodemographic and clinical characteristics. Blood samples were taken from 100 patients and 100 healthy individuals. In order to show SNP exon 16 and exon 26 region were studied by RFLP method, for exon 10 region Real Time PCR method used. For Thr431Asn polymorphism on exon 10 region ROCK2 gene Thr-Thr, Thr-Asn, Asn-Asn genotype frequencies and Thr, Asn allele frequencies; for Asp601Val polymorphism on exon 16 region Asp-Asp, Asp-Val, Val-Val genotype frequencies and Asp, Val allele frequencies; for Lys1083Met polymorphism on exon 26 region Lys-Lys, Lys-Met, Met-Met genotype frequencies and Met, Lys allele frequencies were studied. Neither genotype distributions nor the allele frequencies for the Thr431Asn, Asp601Val or Lys1083Met polymorphisms showed a significant difference between control and patient groups. In conclusion, these results suggest that there were no evidence for an association of ROCK2 gene Thr431Asn, Asp601Val and Lys1083Met polymorphisms with MI in the Turkish population.