Barrett özofagus olgularında interselüler adezyon moleküllerinin (ICAM) gen ekpresyonunun araştırılması
Investigation of intercellular adhesion molecules (ICAMs) gene expressions in barrett?s oesophagus patients
- Tez No: 306037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BELGİN ALAŞEHİRLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Barrett, Ekspresyon, Hücre adezyon molekülleri, Kanser, Barrett, Expression, Cell adhesion molecules, Cancer
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Normal skuamoz epitelin metaplastik değişimle farklılaşım göstererek barsak epiteline dönüşmesi olarak tanımlanan Barrett Özofagus gastroözofajiyal reflünün en önemli komplikasyonlarından biri olarak kabul edilmektedir. Hücre adezyon molekülleri, hücre aktivasyonu, göçü, büyümesi, farklılaşması, ölümü gibi birçok olayın düzenlenmesinde yer almaktadır. Hücre adezyon moleküllerinin immünglobulin (Ig) süpergen ailesi içinde yer alan intersellüler adezyon moleküllerinin (ICAM), inflamasyon ve kanserle ilişkisi yapılan birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı premalign bir lezyon olarak tanımlanan Barrett Özofagusta ICAM-1, ICAM-2 ve ICAM-3'ün olası rolünü saptamaktır. Çalışmaya Barrett Özofagus tanısı almış olan 18 hasta ve Barrett Özofagus tanısı almamış 25 gönüllü dahil edilmiştir ve kontrol grubundan alınan biyopsi materyalleri gen ekspresyonu analizi için uygun şartlarda saklandı. Real time PCR kullanılarak gen ekspresyonu analizi yapıldı. Verilerin analizinde iki grubun karşılaştırmasında eşlenmemiş Student t-testi ve Fisher'in kesin Ki-kare testi kullanılırken, gen ekspresyonu analizinde Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Yapılan araştırmada hasta grubunda ICAM-1 gen ekspresyonu anlamlı olarak artarken ICAM-2 ve ICAM-3 ekspresyonlarında kontrol grubuna göre anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır. Bu çalışmadan elde ettiğimiz verilerin adezyon moleküllerinin Barrett Özofagusun kansere doğru ilerleyişinin tespiti için yeni bir değerlendirme ölçütü olabileceğini düşünmekteyiz. Yapılan bu araştırma Barrett Özofagus'unun oluşumu ile ilgili moleküler mekanizmaların aydınlatılmasında yardımcı olabilir. Ayrıca uzun vadede ICAM inhibitörlerinin kullanılması ile Barrett Özofagusun özofagus adenokarsinomuna ilerlemesinin önlenmesi mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Barrett's Oesophagus is the most important complication of reflux, a metaplastic change of the lining of the oesophagus, such that the normal squamous epithelium is replaced by specialised or intestinalised columnar epithelium. The cell adhesion molecules are ubiquitous recognition molecules that allow cells to communicate with one another and their environment and can lead to profound alterations in cell division, differentiation, behaviour, and function. The relationship between cancer, inflammation and intercellular adhesion molecules (ICAM), which are immunglobulin supergene family of cell adhesion molecules, have been shown in many studies. The aim of this study was to investigate the possible effects of ICAM-1, ICAM-2 and ICAM-3 in Barrett's Oesophagus. Eighteen patients with Barrett's Oesophagus according to endoscopy and twenty five volunteer without Barrett's Oesophagus disease included. Tissue samples supplied by biopsy and used for the gene expression assay. The significance of differences between two groups was assessed by Student t-test and Fisher?s Ki-square test, and in gene expression analysis Mann-Whitney U test used. In this study, we found significant increase in ICAM-1 expression but there was no significant differences in ICAM-2 and ICAM-3 expressions compared with control group. We think that the data originated from this study will be useful for new evaluation in determining the prognose of Barrett's Oesophagus to cancer. This study may also help to explain the molecular mechanism of occurrence of Barrett's Oesophagus. Over the long term, progression of esophageal adenocarcinoma in Barrett?s Oesophagus may be prevented by ICAM inhibitors.