Sivas yöresinde human papillomavirüs infeksiyonlarının araştırılması
Research of human papillomavirus infections in Sivas region
  1. Tez No: 306095
  2. Yazar: DİLARA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZAHİR BAKICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: HPV, servikal kanser, HPV genotipleri, HPV, cervical cancer, HPV genotypes
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Servikal kanser dünya üzerinde kadın popülasyonunda ikinci en yaygın kanser tipidir ve kadınlarda kanserden ölümlerin en sık ikinci nedenidir. Bütün kanser ölümlerinin yaklaşık %10'undan sorumludur. Yapılan epidemiyolojik çalışmalar serviks kanseri için majör risk faktörünün HPV olduğunu göstermiştir. Bu çalışmada amacımız, yöremizdeki Human Papilloma Virüs DNA ve genotiplerinin sıklığını belirlemek, servikal sürüntü ile sonuçlar arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışmamız Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniklerine başvuran yaşları 21 ile 67 arasında değişmekte olan 140 kadın olgu üzerinde yapıldı. Hastalardan alınan servikal örneklerde PCR yöntemi ile HPV DNA araştırıldı ve Otomatize HybriMax cihazıyla (Hybribio) revers hibridizasyon yöntemi ile HPV tiplendirilmesi yapıldı. Yüksek riskli, düşük riskli ve olası yüksek riskli 21 HPV genotipin araştırıldığı çalışmamızda, olguların % 6,4'ünde HPV pozitifliğine rastlandı.Çalışmamızda HPV genotip 6, % 25 oranında en sık bulunurken ikinci sıklıkta genotip 16, % 16,6 oranında rastlanmıştır. Bu hastaların patoloji negatifliği ve HPV pozitifliği % 77,8 oranındadır. Çalışmamızda tespit ettiğimiz HPV DNA pozitifliği ve belirlenen genotipler aşılama ve hasta takiplerindeki önceliklerimizi belirlemektedir.
Özet (Çeviri)
Servical carcinoma is the second most wide carcinoma type in women population and the second reason of the death from cancer in women. It responsibles %10 of all death from cancer. Epidemiologic researchs showed that HPV is the major risk factor for servical carcinoma. Our aim in this study, is to determine the frequency of human papilloma virus DNA and its genotypes, and to evaluate the association between servical smear and results in our study. Our study was realised with 140 women who applied Cumhuriyet University Jynecology and Obstetric department and old between 21 and 67 years. HPV DNA was researched in servical smears of patients with PCR method and HPV genotyping was carried out with HybriMax (Hybribio) reverse hybridization procedure. In this study investigated 21 HPV genotype with high risk, low risk or possible high risk, % 6,4 of case have HPV positiveness. In our study, the most frequent genotype of HPV is HPV type 6 (%25). The second is HPV 16 (%16,6). The ratio for pathologic negativity and HPV positiveness is %77,8. HPV DNA positiveness and genotypes detected in our study determine the priority in vaccination and patient follow up.