İki farklı doğal sürfaktan preparatı poraktant alfa ve beraktant'ın respiratuvar distres sendromu tedavisindeki klinik etkilerinin karşılaştırılması
Comparisons of clinical effects between two different natural surfactant preparations, poractant alpha and beractant treatment in respiratory distress syndrome
  1. Tez No: 306097
  2. Yazar: DÖNÜŞ SEVİL KILIÇOĞLU YAYLA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Respiratuar distres sendromu, poraktant, beraktant, fraksiyone oksijen, ortalama hava yolu basıncı, Respiratory distress syndrome, poractant, beractant, fractionated oxygen, mean airway pressure
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, yaygın olarak kullanılan hayvan kaynaklı iki sürfaktan preparatının- poraktant (Curosurf®) ve beractantın (Survanta®) respiartuar distres sendromundaki (RDS) etkinliklerini karşılaştırmaktı.Gestasyonel yaşı 26-36 hafta arasında olan, doğum ağırlıkları 700 ile 2500 gr arasında değişen RDS tanısı konmuş prematür infantlar en az bir doz Curosurf® (100 mg/kg) (n=30) veya Survanta® (100 mg/kg) (n=30) tedavisi uygulanan iki gruba randomize bir şekilde dağıtıldı. Sürfaktan preparatları uygulandıktan sonra iki tedavi rejimi ile belirli zaman noktalarında (2nci, 6ncı, 12nci, 24ncü, 36ncı ve 48nci saatler) elde edilen fraksiyone oksijen (FiO2) ve ortalama hava yolu basınçları (MAP) ve gözlenen komplikasyonlar kaydedildi.İki grubun, 2. saat (sırasıyla, p=0.565 ve p=0.112), 6. saat (sırasıyla, p=0.481 ve p=0.523), 12. saat (sırasıyla, p=0.134 ve p=0.570), 24. saat (sırasıyla, p=0.248 ve p=0.376), 36.saat (sırasıyla, p=0.301 ve p=0.412) ve 48. saat (sırasıyla, p=0.349 ve p=0.533). FiO2 ve MAP gereksinimleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Grupların, nekrotizan enterokolit, prematürite retinopatisi, pnömotoraks, intraventriküler hemoraji, patent ductus arterious, bronkopulmoner displazi ve pulmoner hemoraji insidansları arasında anlamlı fark yoktu.RDS'de, Curosurf® tedavisinin, FiO2 ve MAP gereksinimini azaltmak ve ciddi pulmoner ve pulmoner olmayan komplikasyonların önlenmesi açısından Survanta® tedavisine üstünlüğü yoktur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to compare treatment regimens of two widely used animal-derived surfactant preparations poractant (Curosurf®) and beractant (Survanta®) in respiratory distress syndrome (RDS).Premature infants of between 26-36 weeks? gestation with birth weight of between 700 and 2500 g and with established RDS were randomly assigned to receive at least one dose of Curosurf® (100 mg/kg) (n=30) and Survanta® (100 mg/kg) (n=30). The effects of the two treatment regimens on the fraction of inspired oxygen (FiO2) and the mean airway pressure (MAP) requirements were recorded after surfactant administration, at the certain time points (2nd, 6th, 12th, 24th, 36th and 48th hours) through 48 hours. Additionally, any complication occurred were notedThere were no statistically significant differences in the FiO2 and MAP requirements between two groups among hours 2 (p=0.565 and p=0.112, respectively), 6 (p=0.481 and p=0.523, respectively), 12 (p=0.134 and p=0.570, respectively), 24 (p=0.248 and p=0.376, respectively), 36 (p=0.301 and p=0.412, respectively) and 48 (p=0.349 and p=0.533, respectively). There were no significant differences in the incidence of necrotising enterocolitis, retinopathy of prematurity, pneumothorax, intraventricular haemorrage, patent ductus arterious, bronchopulmoner dysplasia and pulmoner haemorrage among the groups.The Curosurf® treatment was not superior to Survanta® regimen in reducing FiO2 and MAP requirements; and preventing serious pulmonary and non-pulmonary complications in RDS.