Göğüs ağrısı ile acile başvuran hastalarda elektrokardiyografi' de AVR derivasyonunda ST yüksekliği saptananların; lipit, kan şekeri, ekokardiyografi ve gensini skorlarıyla değerlendirilmesi
Chest pain in patients with electrocardiography to lead AVR ST height of those detect, lipids, blood sugar, with echocardiography and gensini score evaluation in the emergency deparment
- Tez No: 306101
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKİ HAKAN EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, aVR ST segment elevasyonu, Gensini Skoru, mortalite, Acil Servis, Acute coronery syndrome, ST segment elevation at aVR, Scoring of Gensini, mortality, Emergency Department
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenlerinin başında iskemik kalp hastalıkları gelmektedir. Bunların altında yatan neden ise ateroskleroz ve bunun üzerine yerleşen trombüstür. Aterosklerotik damar hastalığı yaşamın erken dönemlerinde başlar ve hayat boyu devam eder. Akut koroner sendromlar, tanı ve tedavide son yıllarda sağlanan gelişmelere rağmen halen ülkemizde ve sanayileşmiş toplumlarda en önemli morbidite ve mortalite nedeni olmaya devam etmektedir.Standart 12 derivasyonlu EKG yararlı ve kolay bir tetkikdir. EKG'deki iskemik değişiklikler ve serumda artmış kardiyak markerler akut koroner sendromlu hastaların tanı ve tedavisinde önemli rol oynar. Bu çalışmanın amacı aVR derivasyonundaki ST segment elevasyonunu, akut koroner sendromda kullanılan tanı yöntemleri ile karşılaştırmak ve prognozla ilişkisini araştırmaktır.aVR derivasyonunda ST segment elevasyonu olan 887 hasta çalışmaya alındı. Rektrospektif olarak kan şekeri, lipit profili (trigliserit, kolesterol, HDL, LDL, VLDL), göğüs ağrısının başlangıcıyla acil servise geliş süreleri, yattığı serviste yapılan EKO ve angiografileri, gensini skorlaması, üç damar hastalığı ve mortaliteleri kayıt edildi. Bu değerler aVR derivasyonundaki ST segment elevasyonunun majör ve minör grupları ile karşılaştırıldı.aVR derivasyonundaki ST segment elevasyonu minör ve majör grupları; erkek cinsiyet, gensini skoru, ejeksiyon fraksiyonu, kan şekeri, USAP, NSTEMI, STEMI, üç damar hastalığı ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı( p0.05).Sonuç olarak, USAP, NSTEMI ve akut STEMI hastalarında her yerde kolaylıkla bulunabilen, değerli bir test olan EKG ile aVR derivasyonunun değerlendirilmesi sonucu, damar hastalığı riskinin hızlı, nonivaziv, güvenilir hem de ekonomik bir şekilde belirlenmesi mümkündür. Böylece daha geniş myokard nekrozuna neden olan bu lezyonlara hızlı ve etkili revaskülarizasyon tedavileri uygulamak mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Ischemic heart diases rank first among causes of death in Turkey as the world. The underlying causes of these are atherosclerosis and thrombus located on this. Atherosclerotic heart diase begins in early times of life and continues lifelong. Despite improvements provided in recent years acute coronary syndromes continue to be the most important cause of mortality and morbidity in our country and industrialized societies.Standard 12-lead EKG is an useful and easy survey. Ischemic changes in EKG and elevated cardiac markers in serum play important role in diagnosis and treatment of patients with acute coronary syndrome. The aim of this study is to compare ST segment elevation at aVR derivation and diagnosis methods used in acute coronary syndrome ve investigate relationship with prognosis.887 patients with ST segment elevation at aVR derivation were enrolled to study. Blood glucose, lipid profile (triglyceride, cholesterol, HDL, LDL, VLDL), time between start time of chest pain and arrival time to emergency service, EKO and angiograpies carried out in clinic that patients hospitalized, scoring of gensini, three vascular diseases and mortalities were recorded. These values were compared minor and major groups of ST segment elevation at aVR derivation.It was established that there is a significant relation between minor and major groups of ST segment elevation at aVR derivation including male gender, score of gensini, fraction of ejection, blood glucose, USAP, NSTEMI, STEMI, three vascular diseases and mortality(p0.05).In conclusion, the risk of vascular disease can possibly predetermine fastly, noninvasively, reliably and economically as a result of evaluation of aVR derivation with EKG that is a valuable and easily available test everywhere for USAP, NSTEMI and acute STEMI patients. So applying treatments of fast and effective revascularization to these lesions causing more broader myocardium necrosis will be possible.