Yanık hastalarında derin ven tromboz riskinin araştırılması
Investigation of deep vein thrombosis risk in burn patients
- Tez No: 306122
- Danışmanlar: PROF. DR. SARPER YILMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Yanık, Derin Ven trombozu, D-Dimer, Venöz Doppler Ultrasound, Burn, Deep Vein Thrombosis, D-Dimer, Venous Doppler Ultrasound
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
prospektif, klinik bir çalışma olup, hastanede yatan yanık hastalarında venöz tromboz oluşum riskinin araştırılması amaçlanmaktadır.Çalışmaya yanık nedeni ile hastanede yatan 18 yaş ve üstü 43 erişkin hasta dahil edildi. Üçüncü ve onüçüncü günlerde D ? Dimer çalışıldı ve eş zamanlı venöz renkli doppler ultrasound ile venöz yapılar değerlendirildi.Çalışma sonucunda iki hastada ven trombozu tespit edildi. Oran olarak % 4,6 bulundu. İstatistiksel analiz sonucunda yanık ? DVT ilişkisi açısından elde ettiğimiz oran anlamlı bulunmadı. Literatürdeki prospektif çalışmalarda daha yüksek ve değişik DVT oranları mevcuttur. Bu fark hasta sayısı, yanık genişliği, mevcut risk faktörleri ve çalışmanın planlamasından kaynaklanabilir.Bu konu ile ilgili daha kesin teşhis ve tedavi yöntemleri oluşturabilmek için daha kapsamlı ve ileri düzeyde çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study is a prospective clinical trial which aims to investigate deep vein thrombosis risk in hospitalized burn patients.43 patients over 18 years of age were included in this study. Those patients were hospitalized because of burns at various stages. At the 3rd and 13th days of hospitalization, blood D-dimer levels were measured. Venous color doppler ultrasound was used simultaneously in order to detect venous structures.As a result of this study, two patients were diagnosed as venous thrombosis. The ratio was 4,6%. Statistical analysis revealed no significant difference in terms of burn-DVT (deep vein thrombosis) relationship. There are several prospective studies in literature which show various high or low burn-DVT correlation ratios. These differences of ratios might arise from different patient populations, burn stages, possible risk factors and planning of studies.There is certain need for further researches on this topic in order to develop more clear-cut methods of diagnosis and treatment.