Okul öncesi (0-6) yaş grubu travma hastalarının etiyolojilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of trauma etiologies in pre-school (0-6) years group
  1. Tez No: 306129
  2. Yazar: BAHRİ ATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEVKİ HAKAN EREN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: acil servis, travma, 0-6 yaş
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Travma pediatrik yaş grubunda en önemli ölüm nedenlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı bölgemizdeki 0-6 yaş (okul öncesi) grubundaki travma olgularının travma türü, zamanı ve hastanemize gelişi arasındaki ilişkiyi travma etyoloji ve sonucu arasındaki nedenleri irdelemektir.Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisine mayıs 2009-mayıs 2011 tarihleri arasında başvuran 0-6 yaş grubu (okul öncesi) travma vakaları prospektif olarak değerlendirmeye alınacaktır. Travma türleri, yaşı, cinsiyeti, oluş nedenleri, aylara göre dağılımı ve travma şekli kaydedilecektir. Fizik muayenedeki vital ve patolojik bulgular, istenen tetkikler sonuçlarıyla değerlendirilecektir. Hastaların sonuçlarına göre hastaneye yatırılıp yatırılmadığı not edilecektir. Çalışma için sadece dosya verileri esas alınacak olup normal rutin işlem dışına çıkılmayacaktır. Sevkli gelen hastaların dış merkezde çalışılan tetkikleri esas alınmıştır. Bu çalışmaya yanıklar, elektrik çarpmaları ve suda boğulmalar dahil edilmemiştir.Çalışma döneminde acile servise 0-6 yaş arası 799 çocuk başvurmuştu. Bunların % 55,8'i erkekti. En fazla hastanın temmuz-ağustos-eylül ayları arasında başvurduğu ve bu durumun ağustos ayında en fazla olduğu saptandı. Yaralanma nedenleri arasında düşmeler ilk sırada, trafik kazaları ise ikinci sırada yer almaktaydı. Fizik muayene dışında tanılamada radyoloji en sık kullanılan yöntemdi. Kafa travmaları % 38.3 ile ilk sırada yer alıyor. Hastaların % 16,3'ünün hastaneye yatırıldığı ve en çok yatışın pediatrik cerrahisi bölümüne yapıldığı saptandı.Sonuç olarak 0-6 yaş grubu travmaların özellikle yaz aylarında artış gösterdiği, bölgemizde tarım işleri esnasında çocukların gözardı edilmesi travma sayısını attırdığı, sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Trauma is one of the most important reasons of death in pediatric age group. The aim of this study is to analyze the relation between the trauma type, trauma time and the way of arrival to the hospital and to examine the causes of traumatic etiology and outcomes in 0-6 age group (pre-primary) trauma cases in our state.0-6 age group (pre-primary) trauma cases who admitted to the Cumhuriyet University Medical School Emergency Department between May 2009-May 2011 were evaluated retrospectively. Trauma types, age, gender, the way of becoming, distribution as per month and the shape of trauma were recorded. Vital and pathological findings in physical examination and the requested tests were commentated. In addition, whether the patients were hospitalized or not hospitalized according to the results were assessed. Burns, electrical shock and drowning cases could not incorporated to the study because of these cases are followed-up and treated by pediatric emergencies in our center.In our study period, total 799 children aged 0-6 were admitted to our emergency service. 55% of these patients were male. Most patients were mainly referred to ER in July, August and September and spectatularly the highest value has been detected in July. Falls were in the first line and motor vehicle accidents has been following the falls in the second line among the causes of injury. Head and neck injuries were in the first line with a range of 38.3%. It was detected that the 16,3% of the patients were hospitalizated and most admission was made by pediatric surgery department.Consequently, traumas are showing an increasing especially in summer times and it is observed that children are disregarded during farm works and because of this trauma numbers are being increased between the ages 0-6 years.Key Words; Emergency Department, Trauma, 0-6 age group