Alt üriner sistem semptomları nedeniyle TUR(p) yapılan hastalarda idrar kültürü, prostat doku kültürü ve intraprostatik inflamasyonun IPSS ile ilişkisi
Relationship between uriner culture, prostatic tissue culture, intraprostatic inflammation with IPSS in patients undergone TUR(p) with lower urinary system sysptoms
  1. Tez No: 306128
  2. Yazar: RIZA ÇEVİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E. YENER GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: IPSS, ACI, BPH, doku kültürü, idrar kültürü, IPSS, ACI, BPH, prostatic tissue culture, urinary culture
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Benign prostat hiperplazisi (BPH) yaşlanan erkekte en sık görülen hastalıklardan biridir ve alt üriner sistem semptomlarının (AÜSS) gelişiminde en başta gelen faktörlerdendir. BPH'ya neden olan/olabilecek birçok patofizyolojik mekanizma ve risk faktörünün olduğu bilinmektedir. Enflamatuar mekanizmalar, hormonal mekanizmalar, yaşa bağlı doku modifikasyonları, metabolik sendromlar bunlardan bazılarıdır.Çalışmamızın amacı, TUR(P) yapılan, BPH'li yada prostat kanserli (Pca) hastalarda akut/kronik intraprostatik inflamasyonun (ACI), idrar ve prostat doku kültürlerindeki üremenin IPSS (International Prostate Symptom Score) üzerine etkisi araştırmaktır.Çalışmaya dahil edilen hastaların preoperatif IPSS ve idrar kültürleri ile çıkarılan prostat dokularındaki bakteriyolojik kültür ve histopatolojik enflamasyon varlığı değerlendirildiPreoperatif idrar aerob kültüründe (İAK) üreme olması ile IPSS arasında anlamlı bir ilişki vardı. Histolojik olarak ACI olan hastaların TUR(P) ile çıkarılan kuru prostat doku ağırlığı, ACI olmayanlara göre daha fazlaydı. Preoperatif idrar aerob kültüründe üreme olmasıyla prostat doku kültüründe üreme olması arasında anlamlı bir ilişki vardı.Preoperatif idrar kültüründe üreme olmasıyla ACI görülmesi ve prostat doku kültürü pozitifliği ile IPSS şiddeti arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Ek olarak, ACI olup olmamasıyla IPSS arasında da bir ilişki gösterilememiştir.Bu sonuçlara göre preoperatif idrar kültüründe üreme olan hastaların IPSS'larının şiddetli olduğu ve prostat doku kültürlerinde üreme olma ihtimalinin yüksek olduğu gösterilmiştir. Ancak prostat doku kültürlerinde üreme olup olmaması IPSS'nu etkilememektedir.
Özet (Çeviri)
Benign prostatic hyperplasia (BPH) is one of the most common diseases in aging men and one of the leading factors in the development of the lower urinary tract symptoms (LUTS). It?s known that there are many pathological mechanisms and risk factors that can cause BPH. Inflammatory mechanisms, hormonal mechanisms, age-related tissue modifications are some of them.The aim of this study is to investigate the effects of acute/chronic intraprostatic inflammation (ACI) yielding with urine and prostatic tissue cultures on IPSS (International Prostate Symptom Score) in the patients undergone TUR(P) because of either BPH or prostate cancer.(Pca).The existence of bacteriological and histopathological inflammation in the preoperative IPSS, in urine cultures and in the removed tissues of the patients that were involved in the study were evaluated.It was found that IPSS was strongly associated with existence of bacterial yielding in the preoperative urine aerob culture. Histologically, weight of prostate removed with TUR(P) of the patients with ACI was greater than in the patients without ACI. There was a significant association between bacterial yielding in the preoperative urine aerob culture and the prostate tissue culture.There were no significant relation between existence of bacterial yielding in the preoperative urine culture with the presence of ACI and positive prostate tissue culture and IPSS severity. Moreover, it was not indicated any relations between ACI existence and IPSS.According to these results, those patients in whom bacterial yielding in the preoperative urine culture was observed, were with severe IPSS and had high risk of yielding in prostate tissue culture. However, bacterial yielding in prostate tissue cultures has no effect on IPSS.