Seboreik keratozun dermatoskopik görüntüleri ile histopatolojik alt tipleri arasında korelasyon
The correlation between histopathological subtypes and dermoscopic images of seborrheic keratosis
  1. Tez No: 306166
  2. Yazar: RUKİYE YASAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİH AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: seboreik keratoz tipleri, dermatoskopi, seborrheic keratoses subtypes, dermoscopy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Seboreik Keratozun Dermatoskopik Görüntüleri İle Histopatolojik Alt Tipleri Arasında Korelasyon , Rukiye YASAK , Dermatoloji Bölümü Uzmanlık Tezi, Sivas 2011Amaç: Seboreik keratoz (SK) yaşlılarda daha çok görülmesine karşın genç yaşlarda da ortaya çıkabilen, benign karakterli epidermal bir tümördür. Akantotik, hiperkeratotik , irrite, retiküler , klonal tip ve melanoakantoma olmak üzere 6 farklı histopatolojik alt tipi vardır. Dermatoskopi (epiluminans mikroskopi) pigmente deri lezyonlarının çıplak göz ile görülemeyen klinik morfolojik özelliklerini gösteren in vivo, non-invaziv bir tekniktir. Bu çalışmadaki amacımız seboreik keratozun dermatoskopik özelliklerinin, histopatolojik alt grupları ile korelasyon olup olmadığını saptayarak invazif olmayan yöntemlerle en spesifik doğru tanıyı koymaktır.Materyal ve Metod: Çalışmaya alınan 53 hastanın toplam 80 adet SK lezyonu alındı.77 lezyondan inzisyonel biyopsi alınırken 3 lezyona total rezeksiyon yapıldı.Sonuçlara ki-kare ve fisher's exact testi uygulandı.Sonuçlar: Çalışmaya alınan hastaların değerlendirilmesi sonucunda, yaşın artması ile SK görülme olasılığı arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamıştır.Fakat 46 yaşından itibaren SK oranında artma gözlenirken alt tipler arasında fark önemsiz bulunmuştur. SK alt tipleri; komedon benzeri açıklıklar, mila benzeri kistler, fissür, polimorf damar, ekzofitik papiller, dot/globül ve mavi beyaz yapı açısından değerlendirildiklerinde istatiksel olarak aralarındaki fark önemsiz bulunmuştur.Alt tiplerde sosis parmak hiperkeratotik tip ve irrite tip SK'da, milia-bulut irrite tip SK en fazla gözlenirken, psödostreaks ve psödoretiküler patern en çok retiküler tip SK'da saptanmıştır.Yorum: Sonuçların istatiksel olarak anlamsız çıkması, çalışmaya alınan olgu sayısının azlığından kaynaklanıyor olabilir. Daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Object: Seborrheic keratoses are benign epidermal tumors. Although it seems in the elderly people, it can occur in very young age. There are six subtypes of seborrheic keratoses including acanthotic, hyperkeratotic, adenoid, clonal, irritated and melanoacanthoma. Dermatoscopy (epiluminans microscopy) is a noninvasive in vivo technique, showing the clinical morphological features that the pigmented skin lesions can not be seen with the naked eye of. Aim of this study is determine the correlation between histopathological subtypes and dermoscopic images of seborrheic keratoses.Material and Method: 53 patients were included in the study .80 SK were received from them.While incisionel biopsy were taken from 77 lesions, total resection was applied for 3 cases. Data were evaluted with Chi-square and Fisher's exact test.Results:. It was determined that there was not statistically significant corelation between prevalence of seborrheic keratoses and incresing of age. The prevalence of seborrheic keratoses increased since 46 age, but it was found that the differences among the subtypes of seborrheic keratoses were insignificant. When subtypes of SK evaluted in terms of comedonlike openings, milialike cysts, fissure, polymorphous vascular, exophytic papillary and dot /globules, blue- white structure, difference was statistically not significant. In the subtypes, sausage finger was observed in hyperkeratotic type and irritate type, milia-cloud was observed in irritate type and pseudoretiküler and pseudostreaks pattern were observed in retiküloid type seborrheic keratoses.Comment: Results which are not statistically significant , may be due to the relatively low number of cases.Further studies are needed.