Metabolik sendromlu hastalarda kalp hızı değişkenliği ve kalp hızı türbülansı ölçümü ve değerlendirilmesi
Heart rate variability and heart rate turbulance measurement and assesment in metabolic syndrome
- Tez No: 306167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OKAN ONUR TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Metabolik Sendrom (MS), Kalp Hızı Değişkenliği(KHD), Kalp Hızı Türbülansı(KHT)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Metabolik Sendrom(MS); bozulmuş açlık glukozu, insülin direnci, hiperinsülinemi, hipertansiyon, düşük High Density Lipoprotein-Yüksek Dansiteli Lipoprotein (HDL), yüksek Trigliserit(TG) düzeylerini santral obesite ile birarada tanımlayan ve kardiyovasküler hastalıklarla yakın ilişki içinde bulunan bir sendromdur.Kalp hızı türbülansı (KHT) ventriküler erken atım sonrası , sinüs hızındaki fizyolojik değişiklikler olarak tanımlanmakta ve barorefleks duyarlılığın bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Birçok çalışmada kardiyak problemleri bulunanlarda bozulmuş KHT' nın mortalite ile ilşkili olduğu gösterilmiştir. Zaman içerisindeki sinüs hızındaki siklik değişiklikler olarak tanımlanan kalp hızı değişkenliği (KHD), sempatetik-parasempatetik denge hakkında bilgi verdiğinden kardiyak otonom tonusun bir ölçüsü ve kardiyorespiratuar istemin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir.Metabolik Sendromlu hastaların taşıdıkları özellikler ile kardiyovasküler risk faktörleri benzerdir. Bozuk KHT ve KHD sonuçları olan bu hastalar kardiyovasküler açıdan erken tanı ve tedavi alırlar ise mortalite ve morbidite açısından büyük kazanç sağlanmış olur.Çalışmamızın amacı metabolik sendromlu hastalarda ani kardiyak ölüm riskinin ve otonom disfonksiyonun KHT ve KHD ile değerlendirilmesi ve hastaların sahip oldukları kardiyovasküler risk açısından bilgilendirilmeleridir. Çalışmamızda elde edilen veriler chi-kare testi ile değerlendirilmiş olup metabolik sendrom kolunda Tonset ve SDNNI değerlerinde anlamlı bozulmalar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Metabolic Syndrome is a syndrome that describes ?distrube fasting glucose, insulin resistance, hyperinsulemia, hypertension, levels of low high density Lipoprotein- high density lipoprotein(HDL), high Trigligriserit(TG) together with central obesity, and it has close relationship with Cardiovascular diseases.Heart Rate Turbulence is described physiologic changes on sinus rate, after ventricular early heart pulse and is accepted an indicator of baroreflex sensivity. Many researches show that withered HRT is related with mortality, on patient who has cardiac problems. Heart Rate Variability is described cyclic changes on sinus rate, and is evaluated as an indicator of cardio-respiratory system and scale of cardiac autonomy tonus, because of giving information about balance of sympatic - parasempatic.Symptoms of patients have MS, and risks of cardio-vasculer diseases are similar. If the patients who have broken Heart Rate Turbulence and Heart Rate Variability, is gotten diagnosis and get treatment, it supplies a great gain about mortality and morbidity.The aim of our research, is evaluated, risk of sudden cardiac death and autonomy dysfunction on patients who have MS with HRT and HRV ,acquainting the patients with risk of cardiovascular.Data are obtained from our research are evaluated with chi-kare test, and The significant corruptions are determined on values of Tonset and SDNNI at side of MS.Keywords : Metabolic Syndrome (MS), Heart Rate Variability (HRV), Heart Rate Turbulence (HRT)