Larinks kanserlerinde, sınırlı BT bulgularının dinamik kontrastlı MR ve PET BT ile karşılaştırılması ve histopatolojik korelasyonu
Comparison of limited findings on CT with dynamic contrast MRI and PET CT in laryngeal cancers and histopathologic correlation
- Tez No: 306251
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dinamik MR, PET BT, larinks kanseri, Dynamic MRI, PET CT, laryngeal cancer
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: Larinks kanserlerinin değerlendirilmesinde Dinamik MR ve PET BT'nin tanısal değerleri ve katkılarının araştırılmasıMateryal ve metod: Çalışmaya, larinks kanseri primer tanısında veya nüks-rezidü araştırılmasında BT'nin yetersiz kaldığı düşünülen 45 hasta alındı. Bu hastaların Dinamik MR ve PET BT'leri elde olundu. Hastaların 20'sinde kitle saptandı. Kitle saptanan hastalarda lokalizasyon, boyut, kıkırdak ve lenf nodu tutulumu açısından gerçek (+), gerçek (-), yalancı (+), yalancı (-), doğruluk, duyarlılık ve özgüllük değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca saptanan kitlelerden PET BT'de SUVmax ve MR'de dinamik eğriler oluşturularak tanıya katkıları araştırıldı.Bulgular: Dinamik MR'nin duyarlılığı supraglottik, glottik ve subglottik lokalizasyonlar için sırasıyla %100, %92 ve %80'di. Özgüllüğü ise %100, %85 ve %100 olarak bulundu. PET BT'nin ise duyarlılık ve özgüllük oranları tüm bu lokalizasyonlar için %100 idi. Kıkırdak tutulumunda BT'nin duyarlılığı %100, özgüllüğü %93, Dinamik MR'nin ise her iki değerde de %100'dü. Lenf nodu tutulumunda BT, Dinamik MR ve PET BT'de duyarlılık %100'dü. Özgüllük, BT ve Dinamik MR'de %100, PET BT'de ise %93'dü. Nüks-rezidü araştırılan hastalar değerlendirildiğinde BT'nin duyarlılığı %43, özgüllüğü %33, Dinamik MR'nin ise sırasıyla %86 ve %67'di. PET BT'nin duyarlılığı ve özgüllüğü %100 olarak saptandı. Oluşturulan dinamik eğrilerde; tip A eğrilerinin malignite tespitinde duyarlılığı %40, özgüllüğü %100 olarak bulundu. Tip A ve B eğrileri birlikte kullanıldığında ise duyarlılık %100'dü. Literatürle uyumlu olarak kitle saptadığımız olguların tümünde SUVmax 3'ün üzerinde olup, ortalama SUVmax değerimiz 9,5'di. Kitle boyutu ile SUVmax değerleri koreleydi (p0,05).Sonuç: Larinks kanseri primer tanısında ve nüks- rezidü araştırılmasında BT'nin yetersiz kaldığı düşünülen olgularda Dinamik MR veya PET BT kullanılabilir. Dinamik MR eğrileri ve SUVmax değerleri tanıyı güçlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To investigate diagnostic value and contributions of Dynamic MRI and PET CT in the evaluation of laryngeal cancers.Material and Methods: Forty five patients who were investigated for primary laryngeal cancer or recurrence-residual in which CT was considered inadequate were included in the study. Dynamic MRI and PET CTs of these patients were obtained. Mass was determined in 20 patients. True (+), true (-), false (+), false (-), accuracy, sensitivity and specificity values were compared for localization, size, cartilage, and lymph node involvement in patients who, found to have a mass. In addition, SUVmax and the dynamic curves are formed in PET CT and Dynamic MRI and investigated for diagnostic contributions.Results: The sensitivities of the Dynamic MRI, for supraglottic, glottic and subglottic localization, were 100%, 80% and 92% respectively. Specificities were 100%, 85% and 100%. In PET CT sensitivity and specificity rates were 100% for all of these localizations. For cartilage involvement, the sensitivity of CT was 100%, specificity was 93%, while Dynamic MRI in each of the two values were 100%. For lymph node involvement, sensitivity of CT, Dynamic MRI and PET CT were 100%. Specificity of CT and Dynamic MRI were 100% and 93% for PET CT. Evaluation of patients with recurrent-residual, sensitivity of CT was 43%, specificity was 33%, for Dynamic MRI these were 86% and 67% respectively. PET CT of the sensitivity and specificity for this were 100%. When the dynamic curves were formed, sensitivity of type A curves for detection of malignancy was 40%, the specificity was 100%. When type A and B curves were included, the sensitivity was 100% but the specificity was decreased. In accordance with the literature, in all cases in which a mass was determined, the SUVmax was over 3, and the average SUVmax values were 9.5. Size of the masses and SUVmax values were related (p 0.05).Conclusion: For patients investigated for primary laryngeal cancer or recurrence-residual in which CT was considered inadequate, Dynamic MRI or PET CT can be useful. Dynamic MRI curves and SUVmax values contribute to the diagnosis.