Kan kültürlerinden izole edilen escherıchıa colı ve klebsıella pneumonıae suşlarında genişlemiş spektrumlu beta-laktamaz sıklığı
Frequency of esbl in e.coli and klebsiella pneumonia strains isolated from blood cultures
  1. Tez No: 306258
  2. Yazar: DERYA SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kan kültürü, E.coli K.pneumoniae, GSBL
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Genişlemiş spektrumlu beta-laktamazlar (GSBL) Gram negatif bakterilerde beta-laktam direncinin en önemli sebebidir. GSBL üreten bakteriler, hastanelerde salgınlar oluşturabilmekte, tedavilerin yetersiz kalmasına, hastaların hastanede yatış sürelerinin uzamasına ve morta¬lite oranlarının yükselmesine yol açabilmektedir. Bu çalışmada; kan kültüründe üreyen Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae suşlarında antibiyotik duyarlılığı, GSBL sıklığı, yaş ve cinsiyetle ilişkisi, GSBL oranlarının servislere göre dağılımının araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Ocak 2009 ile Ocak 2010 tarihleri arasında, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi servis ve yoğun bakım ünitelerindeki yatan hastalardan gönderilen kan kültürlerinde üreyen 95'i E.coli ve 50'si K.pneumoniae olarak tanımlanmış toplam 145 suş çalışmaya alındı. İzole edilen E.coli ve K.pneumoniae suşlarının disk diffüzyon yöntemiyle amoksisilin-klavulanat, imipenem, meropenem, ertapenem, piperasilin-tazobaktam, amikasin, siproflokasin, gentamisin, sefotaksim, trimetoprim-sülfometoksazol duyarlılıkları araştırıldı. GSBL varlığının tespiti için çift disk sinerji testi ve kombine disk testi uygulandı.Bulgular: Kan kültürü örneklerinden izole edilen E.coli suşlarındaki GSBL oranı % 38.9, K.pneumoniae suşlarında % 52 olarak tespit edildi. Erişkin hastalarda GSBL üreten E.coli suşlarının oranı % 35, K.pneumoniae suşlarının oranı % 49 olarak bulundu. Pediatrik hastalarda ise her iki bakteri için bu oran % 60 olarak tespit edildi ve bu fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Kadınlardan izole edilen E.coli suşlarında GSBL görülme sıklığı (% 53.8), erkeklere (% 28.6) göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek bulundu (p < 0.05). E.coli ve K.pneumoniae suşlarında GSBL üretimi, özellikle pediatri ve yoğun bakım servislerinde yatan hastalarda yüksek oranda bulundu.GSBL üreten E.coli suşlarında, çalışılan antibiyotiklere karşı direnç oranları, GSBL üretmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p < 0.05). GSBL üreten K.pneumoniae suşlarında ampisilin ve amoksisilin-klavulanik asit direnci GSBL üretmeyenlere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulundu (p < 0.05). Suşların hiçbirinde karbapenem direncine rastlanmadı.Sonuç: Bu sonuçlar hastanemizde etkili sürveyans çalışmalarının planlanmasını, antibiyotik kullanımında ve hasta izolasyon önlemle¬rinin önemli olduğu bir kez daha anlaşolmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Extended-spectrum ß-lactamases are the most frequent cause of beta-lactam resistance in gram negative bacteries. Bacteries producing ESBL may cause hospital epidemies, treatment failure, elongated hospital stay, and increased mortality. In the present study, we aimed to evaluate; ESBL frequency, its association with age and gender, differencies in ESBL frequencies among clinics and antibiotic sensitivity in Escherichia coli and Klebsiella pneumoniae strains isolated from blood cultures.Material and Method: Between January 2009 and January 2010, total of 145 strains consuming of 95 E.coli and 50 K.pneumoniae, isolated in blood cultures obtained from clinics and intensive care units of Erciyes University Hospital were included in the study. Disc diffusion technique was used for determining sensitivity of isolated strains to amoxicilline-clavulanate, imipenem, meropenem, ertapenem, piperacillin-tazobactam, amikacin, ciprofloxacin, gentamicin, cefotaxime, trimethoprim-sulfamethoxazole. Double disc sinergy test and combined disc test was used for determining ESBL positivity.Results: ESBL positivity was determined in 38.9 % of E.coli strains and 52 % K.pneumoniae strains isolated in blood cultures. In adult patients; ESBL was positive in 35 % of E.coli strains and 49 % of K.pneumoniae strains. In pediatric patients; ESBL was positive in 60 % of both E.coli and K.pneumoniae strains and this difference was statistically significant.