Diz osteoartritli hastalarda lokal soğuk uygulamanın ağrı ve hareket kısıtlılığı üzerine etkisi
The effect of local cold application on the knee osteoarthritis patients pain and limitation of movement.
- Tez No: 306274
- Danışmanlar: PROF. DR. MAĞFİRET KARA KAŞIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Cold application, knee osteoarthritis, pain, limitation of movement, nursing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Araştırma, diz osteoartritli hastalarda lokal soğuk uygulamanın ağrı ve hareket kısıtlılığı üzerine etkisini değerlendirmek amacı ile yarı deneysel olarak yapılmıştır. Araştırma Erzurum Palandöken Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji ve Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniklerine başvuran ve Amerikan Romatizma Cemiyeti Kriterlerine göre diz osteoartiti tanısı alan hastaların katılımı ile 1 Aralık 2010 - 20 Nisan 2011 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmaya 35 deney, 35 kontrol grubu olmak üzere toplam 70 hasta alınmıştır. Bu hastalardan 4'ü deney grubunda 5'i de konrol grubunda olan toplam 9 hasta sonradan çeşitli nedenlerden dolayı araştırmadan ayrılmıştır.Deney grubu hastalarına hekimin önerdiği rutin tedavi planına ek olarak 4 hafta boyunca gün aşırı olmak üzere, toplam 15 defa osteoartritten etkilenen diz/dizlere 20 dakika boyunca soğuk uygulama yapılmıştır. Kontrol grubu hastalarına ise hekimin önerdiği rutin tedavi planı dışında herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Veriler, sosyodemografik veri formu, sağlığı değerlendirme anketi, sayısal değerlendirme skalaları ve soğuk uygulama çizelgesi uygulanarak toplanmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde t-testi ve bir faktörde tekrarlı ölçümler için iki faktörlü ANOVA kullanılmıştır. Gruplar karşılaştırıldığında deney grubundaki hastalarda soğuk uygulama yapılması sonucunda ağrı ve hareket kısıtlılığı şikayet puanları arasında azalma görülmüş ve istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırma sonucunda diz osteoartritli hastalara soğuk uygulama ve yararları konusunda eğitim verilmesi ve hastaların evlerinde kendi kendilerine soğuk uygulama yapmaları için teşvik edilmesi önerilebilir.Anahtar Kelimeler; Soğuk uygulama, diz osteoartrit, ağrı, hareket kısıtlılığı, hemşirelik
Özet (Çeviri)
This research was conducted as an experimental study to determine the effect of local cold application on the pain and limitation of movement of the knee osteoarthritis patients. Research was done with knee ostoarthritis patients who are followed by Erzurum Palandöken State Hospital Orthopedia and Traumatology, Physical Theraphy and Rehabilitation outpatient clinics and diagnosied as osteoarthiritis according to criterias of American Assosiation of Rheumatism were counted in study 70 patients, 35 of them were in the experiment group and 35 of them in the control group, were take part in the research. Because of different reason 4 patients from subject group and 5 patients from control group were removed from study.Experiment group patient had cold application and routine medical treatment. Researcher has made local cold applications for four weeks on to their ostoarthritis knee/knees. Each treatment session was lasted for 20 minutes. Control group patients had only their routine medical treatment. Data were collected with the demographic data form, health assessment questionnaire, numerical evalution scales and cold application treatment chart.Statistical data analysis has been carried out with t-test and for one factor repeated measures two factor ANOVA test. According to our datas, local cold application was statistically significant between the experiment and control groups according to pain and limitation of movement points we offer that the patients with knee osteoarthritis must be trained about local cold application and its benefits and encouraged about local cold application on their own in homes.