Periferik intravenöz kanül yeri ve kullanılan aseptik solüsyonun trombofilebit gelişimi üzerine etkisi
Effect of peripheral intravenous cannulae place and aseptic solution used on thrombophilebit occurrence
- Tez No: 306273
- Danışmanlar: PROF. DR. MAĞFİRET KARA KAŞIKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Periferik intravenöz kanül, kanül yeri, aseptik solüsyon, trombofilebit, hemşirelik, Peripheral intravenous cannulae, cannulae place, aseptic solution, thrombophilebit, nursing
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırma periferik intravenöz kanül (PVK) yeri ve kullanılan aseptik solüsyonun trombofilebit gelişimi üzerine etkisinin incelenmesi amacıyla yapılan tek grupta ön test- son test yarı deneysel bir çalışmadır.Araştırmanın verileri Kasım 2010 - Ocak 2012 tarihleri arasında 341 PVK gözlemlenerek toplandı. Belirlenen aseptik solüsyonlar sırası ile alkol (%70), povidon iyod (%10) ve klorheksidin (%2) solüsyonu kullanılarak; kanül yerleri elüstü, önkol ve kübitalfossa veni ise hastaya uygun belirlenerek işlem uygulandı. PVK bölgesi trombofilebit yönünden 24 saatte bir, en fazla dört gün süre ile belirlenen flebit ölçeği doğrultusunda gözlemlenerek değerlendirildi ve hasta bilgileri hasta tanıtıcı bilgi formuna kaydedildi.Verilerin analizinde ki-kare testi kullanıldı. Çalışma sonunda PVK'ya bağlı trombofilebit gelişimine en az neden olan aseptik solüsyonun povidon iyod (%10) olduğu ve seçilen kanül yerlerinden PVK'ya bağlı trombofilebit gelişimine en az neden olan kanül yeri ise elüstü olarak bulundu.Araştırma sonucunda PVK'ya bağlı trombofilebit gelişiminin önlenmesinde doğru aseptik solüsyonun ve doğru kanül yerinin seçilmesi, trombofilebiti etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi ve PVK uygulaması için rehber oluşturulması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research was designed as a single group pretest- posttest quasi- experimental research for the investigation of peripheral intravenous cannulae (PVC) place and aseptic solution used on thrombophilebit occurrence.Data of the research were compiled during period of November 2010 - May 2012. In this period the designated aseptic solutions alcohol (%70), povidon iodide (%10), chlorhexidine (%2) were respectively applied on cannulae places such as hand top, fore arm, cubitalfossa according to patient and in total 341 PVC was investigated. The PVC place was evaluated according to philebit scale day by day utmost for four day In terms of trombofilebit and the collected data was written in patient identification form.In the study for the analysis of the data chi-square test was used. Finally, in terms of thrombophilebit occurrence related PVC, the povidon iodide (%10) from the selected aseptic solutions was found the most efficient solution and the most efficient cannulae place was found as hand top. Moreover, to prevent the thrombophilebit occurrence related PVC, the selection of best fit aseptic solution and cannulae place, the evaluation of factors effecting thrombophilebit and setting a standard for PVC applications were suggested.