Tavşan-omuz modelinde tek sefer farklı dozlarda intra-artiküler levobupivakain uygulamasının kartilaj üzerine etkisi
The effect of the administration of different single doses of intraarticular levobupivacaine on the cartilage in the rabbit shoulder joint model
  1. Tez No: 306319
  2. Yazar: MUSTAFA SONER ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FEYHAN ÖKTEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Glenohumeral eklem, İntraartiküler, Kondrolizis, Levobupivakain, Lokal anestezikler, Glenohumeral joint, Intraarticular, Chondrolysis, Levobupivacaine, Local anaesthetics
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş: Günümüzde lokal anesteziklerin tek seferlik enjeksiyon veya sürekli infüzyon şeklinde eklem içine uygulanması, özellikle artroskopik cerrahi geçiren hastalarda postoperatif ağrı kontrolü için çok iyi tanımlanmış bir analjezi tekniğidir. Ancak, lokal anesteziklerin eklem kıkırdağında hasar oluşturduğuna dair son yıllarda birçok çalışma yayınlanmıştır.Amaç: Diğer lokal anesteziklerle karşılaştırıldığında daha az yan etkileri olduğu kabul edilen ve eklem içi uygulanmasında, kondrositler üzerine etkisi henüz tam olarak bilinmeyen levobupivakainin omuz eklemi içi uygulanmasının kıkırdak yapısı üzerindeki etkilerinin histolojik ve morfometrik olarak incelenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 20 adet Yeni Zelanda ırkı erkek tavşanın 35 adet omuzu, intraartiküler (glenohumeral eklem) levobupivakain (%0.25 ve %0.5'lik) ve salin uygulanmasından sonraki 2. gün ve 15. gün nekropsi materyallerinin alınması amacıyla 5'erli yedi gruba ayrıldı. Kontrol ile 2.gün ve 15.gün deney gruplarından elde edilen örnekler makroskobik ve mankin's skoru kullanılarak histomorfometrik olarak değerlendirildi.Bulgular: Makroskobik olarak, tüm gruplarda eklem yüzeyinde herhangi bir değişiklik gözlemlenmedi. Sadece 15 günde deney gruplarında eklem sıvısının azalmış olduğu görüldü. Mikroskobik olarak ise, en yüksek mankin's skoru (ort: 3,14±2,1 / 14) L4 (15. gün %0.5 Levobupivakain) grubuna aitti ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p0,05).Tartışma ve Sonuç: Bizim çalışmamızda, levobupivakainin kıkırdak üzerine yarattığı etki yüzeyel değişikliklerle sınırlı kalmıştır. Artroskopi sonrası analjezi sağlamak için tek sefer ve düşük konsantrasyonlarda intraartiküler levobupivakain uygulaması güvenli gibi görünmektedir. Buna rağmen gelişebilecek yan etkiler bakımından dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
I ntroduction: The administration of local anaesthetics as single injection or continuous infusion into the joint is an analgesia technique which is well defined for the postoperative control of pain in the patients who underwent arthroscopic surgery. However, many studies have been published in the recent years stating that the local anaesthetics damage the joint cartilage.Purpose: Our aim was to investigate the effects of intraarticular administration of levobupivacaine (into the shoulder joint), which is accepted to have less side effects compared to other local anaesthetics and whose effects are not completely known, on the cartilage structure, histologically and morphometrically.Materials and Method: In our study, 35 shoulder joints of 20 male New Zealand rabbits were classified into 7 groups of 5 replicates, 2 and 15 days after the intraarticular (glenohumeral joint) administration of levobupivacaine (0.25% and 0.5%) and saline. The samples which were obtained from the control and day-2 and day-15 trial groups were evaluated histomorphometrically using Mankin score.Findings: Macroscopically, no changes were observed on the joint surfaces of any of the groups. It was only observed that the synovial fluid decreased in the groups after 15 days.. Microscopically, the highest Mankin score (average: 3,14±2,1 / 14) belonged to L4 (Day 15, 0.5% Levobupivacain) and it was statistically significant (p0,05).Discussion and result: In our study, the effect of levobupivacaine on the cartilage was limited with superficial changes. The single administration of intraarticular levobupivacaine in low concentrations is considered safe. Despite this fact, care should be taken considering the side effects.