Polikistik over sendromlu hastalarda oral kontraseptif ön tedavisini takiben, ovulasyon indüksiyonunun ilk gününde gonadotropin salgılatıcı hormon (GNRH) antagonisti başlanan hastalarla, GNRH antagonistinin klasik olarak başladığı hastalarda in vitro fertilizasyon (IVF) sonuçlarının karşılaştırılması
Comparision of IVF outcomes between classical GNRH antagonist protocol and iniation of GNRH antagonists at first day of ovulation induction in pcos patients pre-treated with oral contraseptive pills
  1. Tez No: 306359
  2. Yazar: EVREN KOÇBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT SÖNMEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: IVF, PKOS, KOK ön tedavisi, Erken antagonist, OHSS, IVF, PCOS, Oral contraseptive pretreatment, Early antagonist, OHSS
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
POLİKİSTİK OVER SENDROMLU HASTALARDA ORAL KONTRASEPTİF ÖN TEDAVİSİNİ TAKİBEN, OVULASYON İNDÜKSİYONUNUN İLK GÜNÜNDE GONADOTROPİN SALGILATICI HORMON (GnRH) ANTAGONİSTİ BAŞLANAN HASTALARLA, GnRH ANTAGONİSTİNİN KLASİK OLARAK BAŞLANDIĞI HASTALARDA IN VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) SONUÇLARININ KARŞILAŞTIRILMASIAmaç: Açıklanamayan infertilite nedeniyle IVF adayı olan PKOS'lu hastalarda kullanılan, KOK kullanımını takiben gonadotropin stimulasyonu başlandıktan sonra en büyük folikül çapı 13-14 mm olunca ya da serum estradiol düzeyi 350 pg/ml'yi geçince başlanan GnRH antagonist rejimi ile antagonistin gonadotropin stimulasyonu ile aynı gün başlandığı rejimin gebelik sonuçlarını kıyaslamak ve etkinliğini belirlemek amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Polikistik over sendromu tanısı konulmuş ve bu nedenle 2 veya daha az IVF denemesi olan 38 yaşından küçük 24 hasta değerlendirilmiştir. PKOS tanı kriterleri olarak Roterdam kriteleri esas alınmıştır. Hastalar iki gruba randomize edilmiş ve hepsi bir önceki siklusta KOK ön tedavisi almıştır. Birinci grupta (çalışma grubu) ovulasyon indüksiyonu ile birlikte (siklusun 2 ya da 3. günü) GnRH antagonisti başlanmış, ikinci grupta ise (kontrol grubu) gonadotropin stimulasyonu başlandıktan sonra en büyük folikül çapı 13-14 mm olunca ya da serum estradiol düzeyi 350 pg/ml'yi geçince GnRH antagonisti başlanmıştır.Sonuçlar: Her iki grup arasında yaş, vücut kitle indeksi, infertilite süreleri, daha önceki abortus sayıları, IUI ve IVF denemeleri, siklus başı antral folikül sayıları, stimülasyon süresi, rFSH dozları, en yüksek E2 düzeyleri, hCG günü oosit sayıları, toplanan oosit sayıları, fertilizasyon oranları, implantasyon oranları, klinik gebelik, canlı doğum sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır.Çalışma grubunda kullanılan antagonist dozu istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek, hCG günü endometrial kalınlık ise anlamlı derecede düşük saptanmış, grupların hiçbirinde OHSS saptanmamıştır.Yorum: İnfertilite araştırmalarının en önemli sonucu olan eve canlı bebek götürme oranına baktığımızda erken antagonist rejimi belirgin bir avantaj sağlamamıştır. Daha fazla antagonist dozu, daha fazla injeksiyon ve daha fazla maliyet getirirken canlı doğum oranı artmamıştır. Ancak 1 gün antagonist grubunda izlenen yüksek implantasyon oranı daha fazla sayıda hasta içeren ileri çalışmalarda araştırılmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparision of IVF outcomes between classical GnRH Antagonist protocol and iniation of GnRH antagonists at first day of ovulation induction in PCOS patients pre-treated with Oral Contraseptive pillsAim: To compare the effectiveness and pregnancy outcomes of protocol that used in PCOS patients candidated to IVF owing to unexplained infertlity which consisted of iniation of GnRH antagonists after gonadotropin stimulation following oral contraseptive pre-treatment when seum E2>350 pg/ml or the largest follicul reached to 13-14 mm length in diameter and initiation of GnRH antagonist at the same day with Gonadotropin stimulation.Material and Method: 24 patients with PCOS evaluated those were younger than 38, two or less previous IVF cycles. Rotterdam criterias were used for diagnosis of PCOS. Patients randomized into two groups and both of the groups were pre-treated with oral contraseptive pills in the previos cyle. In the first group (study group) GnRH antagonist was initiated on the starting day of ovulation induction (day 2-3 of cycle), in the second group (control group) GnRH antagonist administration was initiated when the largest follicle has reached to a size of 13-14 mm in diameter or when serum E2 levels has reached 350 pg/ml following gonadotropin stimulation.Results: There were no statistically significant diferences between the groups with regard to age, BMI, duration of infertility, number of previous abortions, number of previous IUI and IVF cycles, antral follicule count at the beginning of cycles, duration of stimulation, doses of rFSH, maximum levels of E2, oocyte numbers at the day of hCG administratiom, fertilization rates, implantation rates, number of retrieved oocytes, clinical pregnancy, and live birth rates. The antagonist doses administered in study group were found to be significantly higher. Endometrial thickness at the day hCG administration was found to be significantly lower in study gproup. No OHSS was detected.Conclusion: Early antagonist regimen was not found to be advantageous ragarding take home home baby rates that was considered as the most precious parameter of success in infertility studies. Despite the need of higher doses of antagonist administration, higher numbers of injections and higher treatment costs live birth rates were not to be improved significantly. However the high implantation rates that observed in the early antagonist group was appeared promising about providing a beneficial effect which may be demonstrated in studies with bigger populations.