Edirne Müdafii Mehmet Şükrü Paşa ve Balkan Harbi Müzesi
Defense of Edirne Mehmet Şükrü Pasha and Balkan War Museum
- Tez No: 306429
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR SAKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Savaşları, Balkan Devletleri, Edirne, Mehmet Şükrü Paşa, Osmanlı Devleti, Balkan Wars, The Balkan States, Edirne, Mehmet Sukru Pasha, The Ottoman State
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 225
Özet
Osmanlı Devleti, 1908 Meşrutiyet'in İlanı'ndan 1912 Balkan Savaşı'na kadar geçen dört yıllık dönemde siyasi ve iktisadi problemlerden dolayı içeride ve dışarıda birçok sorunla karşı karşıya kalmıştır. Böyle bir ortamda Balkan Devletleri (Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ ve Yunanistan), kendi çıkarları doğrultusunda yaptıkları ittifaklarla Osmanlı Devleti'ne karşı savaşa girişmişlerdir. Balkan Savaşları adı verilen savaş sonunda hemen hemen bütün Rumeli toprakları Osmanlı Devleti'nin elinden çıkmıştır.Balkan Savaşları sürecinde Edirne, Osmanlı müdafaasının sembolü olmuştur. Mehmet Şükrü Paşa önderliğinde Türk askerinin ve halkının göstermiş olduğu kahramanca direniş sayesinde beş aydan fazla düşman saldırılarına dayanmıştır. Edirne Müdafaası boyunca hiçbir yardımın gelmemesi ve sadece bir aylık iaşe ile beş aydan fazla bir süre dayanılması gerek Batı dünyasında gerek İslam âleminde dikkatleri Şükrü Paşa ve onun müdafiileri üzerine çekmiştir.Edirne halkı ve idarecileri Balkan Savaşları'ndan uzun yıllar sonra bir vefa örneği göstererek Mehmet Şükrü Paşa'ya ve onun aziz hatırasına sahip çıkmıştır. Şükrü Paşa adına bir anıt yapılıp İstanbul Tahir Efendi aile mezarlığında medfun naaşı Edirne'ye getirilmiştir. Beraberinde yapılan Balkan Savaşı Müzesi'yle de Mehmet Şükrü Paşa'nın Edirne için verdiği mücadele canlı tutulmaya çalışılmıştır. Doğuda ve batıda kendisine hayranlık uyandıran Mehmet Şükrü Paşa'ya hak ettiği değer yıllar sonra da olsa verilmiştir diyebiliriz. Nihayet yapılan bu çalışmayla da Paşa'nın Türk Tarihindeki yerini hatırlatmaya çaba gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman State, has faced many inside and outside the country between 1908 Constitution and economic-political problems Balkan War in l912. In this situation Balkan States started (Bulgaria, Serbia, Montenegro and Greece) to war against Ottoman State. At the end of Balkan War, Ottoman State has lost almost all Thrace lands.During the Balkan wars, Edirne has become a symbol of the Ottoman defence, Turkish troops under the leadership of Mehmet Sukru Pasha and Turkish people. Withstood more than five months due to them heroic resistance. During Edirne resistance not only Western world but also Islamic world was attracted by their Withstood. Because there was no assistance and suppilies after a month.The people of Edirne and administrators showed an example of loyalty to kept Mehmet Sukru Pasha?s reminiscense after many years. They brought Mehmet Sukru Pasha?s corpse from Tahir Efendi Family Cemetery to Edirne. At the same time Balkan War Museum was built to keep his Edirne defence live. Who can say that Mehmet Sukru Pasha, who had respect from west and east has received respect after many years. In this study, it was tired to show Mehmet Sukru Pasha?s importance and his place in Turkish History.