Aksaray ve yöresi ağızları: İnceleme-metinler-sözlük
The dialects of Aksaray and its environs: Text analysis-text-vocabulary
- Tez No: 306439
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVZAT ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ağız bilimi, Türkiye Türkçesi, Derleme, Orta Anadolu ağızları, Aksaray, Dialectology, Turkey Turkish, Anatolian dialects, Collecting, Central Anatolian dialects, Aksaray
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 825
Özet
Aksaray yöresinin ağızları üzerine hazırlanan bu çalışmada, yöre ağzına ait metinlerin derlenmesi, yazıya geçirilmesi, söz varlığının tespiti ve Aksaray ağzının Türkiye Türkçesi ağızları içerisindeki yerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Dört ana bölümden oluşan bu çalışmanın ilk bölümünde Aksaray iline ait tanıtıcı bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde yöre ağzına ait derlenen metinlerin gramer incelemesi yer almaktadır. Bu bölümde Aksaray ili ağızlarının ses ve şekil bilgisi özellikleri incelendi. Ses bilgisi bölümünde yöre ağzında tespit edilen sesler, ses uyumları ve ses değişmeleri üzerinde duruldu. Şekil bilgisi bölümünde genel hatlarıyla kelime çekimi ve kelime türleri incelendi. Sonuç bölümünde ses ve Şekil bilgisi bakımından dikkat çeken karakteristik ağız özellikleri ve ağız gruplarını belirleyen özellikler gösterildi.Üçüncü bölüm, derlenen metinlerin yer aldığı bölümdür. Dördüncü bölüm, anlamı bilinmeyen ya da farklı anlamda kullanılan kelimelerin yer aldığı sözlük bölümüdür. Ekler bölümünde Aksaray yöresi ağızları ile ilgili hazırlanan haritalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which was prepared on the dialects of Aksaray region , it was aimed to compile and transcribe the texts of the local dialect, detect the vocabulary and determine the situation of the Aksaray dialect among the Turkish dialects.In the first chapter of this four-chapter study, introductory information was offered about Aksaray Province and its environs. The second chapter includes the grammatical examination of compiled texts within the region dialect. In this chapter, it was focused on the phonetic and morphologic study of Aksaray province dialects. In the phonetics part, sounds, euphonies and sound changes that were detected in the region dialects were examined. In the morphology part, word inflection and word types were examined in general terms. In the conclusion chapter, striking phonetic and morphological explications were given about the common characteristic dialect features which determine the dialect divisions.The third chapter is the part where compiled texts are studied. The fourth chapter includes a dictionary that consists of unknown vocabulary or vocabulary that have different meanings.