Aksaray bölgesi volkanik hafif agrega oluşumlarının incelenmesi ve endüstriyel kullanılabilirliği
Investigating the volcanic lightweight aggregate formations of Aksaray region and industrial usage
- Tez No: 213393
- Danışmanlar: PROF. DR. FUZULİ YAĞMURLU, PROF. DR. LÜTFULLAH GÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ignimbrite, Lightweight Aggregate, Construction Element, Composite
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
İnceleme alanı Aksaray ilinin yaklaşık 27 km güneyinde bulunan Taşpınar yöresi ve yakın çevresini oluşturmaktadır. Tabanda Geç Miyosen yaşlı İnsuyu formasyonu ve bu formasyon içerisinde yer yer volkanik ara düzey olarak gözlenen Gördeles ignimbirit üyesi bulunmaktadır. Bu formasyon üzerinde uyumsuz olarak bulunan gölsel kireç taşı ve kiltaşından oluşan Geç Pliyosen yaşlı Kışladağ formasyonu yer almaktadır. En üstte ise kül, tüf, volkanoklastik çakıltaşlarından oluşan Kuvaterner yaşlı Hasandağ volkanitleri üyesi olan II. Evre döküntü tüfleri bu birimleri uyumsuz olarak örtmektedir.Bu tez kapsamında, volkanizmaya bağlı olarak gelişen ve inceleme alanında İnsuyu formasyonunun bir üyesi olarak gözlenen ignimbirit oluşumlarının inşaat sektöründe yeni bir yapı malzemesi olarak değerlendirilebilirliği ele alınmıştır.Çalışmada, Aksaray-Taşpınar yöresindeki ignimbirit oluşumlarının jeolojisi ve bu kayaçların hafif agrega olarak mühendislik ve endüstriyel anlamda kullanılabilirliğini belirleyebilmek amacıyla ilgili TS ve ASTM standartlarına uygun olarak analizler deneysel çalışmalar kapsamında yürütülmüştür.Yapılan analizlerden elde edilen bulgulara göre, doğal oluşumlu bu kayaçların hafif agrega olarak yapı elemanı ve çimento bağlayıcılı kompozit sıva harçları üretiminde kullanılabilirliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The research area is Taşpınar Region and its near around. The region was located in the south of Aksaray City at approximately 27 km away from the city. The base formation is the old Miocene İnsuyu formation and Gördeles ignimbrite members are observed place to place in the formation as an interval volcanic level. Late Pliocene aged Kışladağ formation is found in a discordant structure including limestone and clay stone levels on the top of the İnsuyu formation. On the top, II. Phase remnants tuffs of Quaternery aged Hasandağ volcanites are found. This tuff formation contains ash, tuff and volcano clastic gravels and it covers the main formation as discordant.In this thesis, ignimbrites formations as a member of Insuyu formation located in the research area were experimentally analysed as to be a construction material in civil engineering sector and the research findings were evaluated.The geology of ignimbrites formations was analysed in this research. In addition, in order to define their use as lightweight aggregates in engineering and industrial applications, a series of comprehensive experimental analyses were carried out according to TS, TS EN and ASTM standards.According to the research findings, it was frankly defined that the ignimbrites could be used as lightweight aggregates and in production of cement base composite plasters and composite mortars.