Stres-dindarlık ilşkisi üzerine bir araştırma
A research about relation of stress and religiosity
- Tez No: 306594
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK KARACA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Stres, din, dindarlık, başa çıkma
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 258
Özet
Bu çalışmanın amacı stres ile dindarlık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaçla 16-90+ yaş aralığında, genelde Erzurum, Bayburt ve Trabzon'da ikamet eden 1000 bireye Algılanan Stres Ölçeği (ASÖ), Dini Hayat Ölçeği ve İçsel Dini Motivasyon Ölçeği'nden oluşan anket formu uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre araştırmanın örneklemini oluşturan bireylerin dinsel yaşantı biçimleri (İnanç, İbadet, Duygu ve İçsel dini motivasyon) ile stres ve bağımsız değişkenler arasında değişik ilişkilerin var olduğu gözlenmiştir. Ayrıca dindarlık ve stres ile sosyo-demografik değişkenler arasında anlamlılık derecesinde farklılıkların, ilişki ve etkileşimlerin olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın sonunda dinsel yaşantı biçimleri (İnanç, İbadet, Duygu ve İçsel dini motivasyon), toplam dindarlık ve stres arasında ters yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Yani, bireylerin dini hayatın inanç, ibadet, duygu içsel dini motivasyon ve toplam dindarlık düzeylerinden aldıkları puanların yükselişine oranla stres düzeyi puan ortalamalarının düştüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between stress and religiosity. For this reason, a quastionaire form, including Perceived Stress Scale (PSS), Religious Life Scale (RLS) and Inner Religious Motivation, is applied to 1000 individuals accommodating generally in Erzurum, Bayburt and Trabzon. According to findings from the survey sample of the individuals making up the religious life forms of research. According to findings from the srvey, it is observed that there are different relationships between religious lifestyles of individuals (Belief, Worship, Feelings andInner religious motivation) and stress and independent variable. In addition, it is determined that there are differences, relationship and intereaction between spirituality and stress and socio-demographic variables in terms of meaningfulness degree.At the end of the study, it is proved that there is a meaningful relationship in opposite direction between religious lifestyles (Belief, Worship, Feelings and Inner religious motivation) and total spirituality and stress.That is to say; it is observed that avarage stress level points of individuals decrease as their points f