Dünyadaki çokkültürlülük tartışmaları bağlamında Türkiye'de çokkültürlülük eleştirel bir bakış
Multiculturalism in Turkey within the context of discussion of multiculturalism in the world: A critical overview
- Tez No: 306604
- Danışmanlar: PROF. DR. A. FÜGEN BERKAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 272
Özet
Çokkültürlülük, 1970'li yılların başında gerek küreselleşmenin dünya genelindeki sosyal, politik ve ekonomik alanlarda yarattığı dönüşümlere gerek ulusaşırı göç hareketlerine gerekse de artan etnik çatışmalara bağlı olarak ortaya çıkan ve bugünün politik ve sosyolojik tartışmalarının önemli bir nesnesi haline gelebilen sosyolojik bir olgudur. Ulusaşırı göçlerin ve etnik çatışmaların sonucunda artan kimlik, dil, kültür farklılıklarının üstesinden gelebilmek amaçlı olarak da çokkültürlülük, Batılı ülkeler özelinde uygulanabilir bir politika halini alabilmiştir. Bu çalışma kapsamında amaçlanan, Türkiye'deki çokkültürlülük tartışmalarını şekillendiren, Batılı ülkelerin siyasi ve sosyal alanlarda uygulamaya koyduğu çokkültürlülük düşüncesinin ilk dönemlerdeki farklılıkların ?tanınmasına? ve ulus-devletler içerisinde yer alan azınlıkların, etnik grupların ve göçmenlerin kimliksel, dilsel, kültürel taleplerinin kamusal alandaki görünürlülüklerinin sağlanmasına yönelik politikalarda yaşanan dönüşümü eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirmektir. Bu bağlamda, Batılı devletlerin kendi özgül, tarihsel, toplumsal, dönemsel ve aynı zamanda nesnel koşullarına bağlı olan çokkültürlülük, bir olgu olarak Türkiye'deki demokratikleşme, uluslaşma, azınlık hakları gibi genel sorunlar bağlamında entelektüel ve akademik alanlarda nasıl bir tartışma ortamı yaratabildiği çerçevesinde tartışılmaktadır. Bu çalışmada, çokkültürlülük düşüncesinin ve siyasetinin teorik ve pratik alanlarda, özellikle de Batılı ülkelerin kendi özgül şartları bağlamında gelişen azınlıkların, etnilerin ve göçmen grupların taleplerinin gerçekleştirilebilmesinde ve çözümünde ne ölçüde başarılı olabildiği eleştirel bir değerlendirmeye tabi tutularak, Türkiye'deki çokkültürlülük tartışmalarının söylemsel arka planları analiz edilmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Multiculturalism is a sociological fact that has emerged, at the beginings of 1970?s, depending both on the worlwide transformations created by globalization in the social, politic and economic domains and on transnational migration and increasing ethnic conflicts. Now, multiculturalism has been an important issue of today?s sociological and political debates. Multiculturalism is a purpose of overcoming cultural differences which has emerged transnational migration, identity, linguistic and ethnic conflicts. Also multiculturalism has had a policy applicable to the case of Western countries. The intended scope of this thesis evaluates policies in order to ensure a critical transformation the Western countries' political and social spheres in the first periods put into practice the idea of multiculturalism that shapes the debate over multiculturalism in Turkey, diversity,“recognition”and the minorities within nation-states, ethnic groups and immigrants of identity, linguistic, cultural demands in the public sphere apparencies. In this context multiculturalism is related to Western countries on conditions such as historical, social, periodical and also to the objectives. And multiculturalism, as a phenomenon, is beeing discussed on how the framework could create a discussion platform in terms of problems related to Turkey's democratization, nation-building, minority rights in the context of the general intellectual and academic areas. In this study, to what extent the idea of multiculturalism and the politics of theoretical and practical areas, particularly in the context of Western countries developing their own specific conditions of minorities, ethnic and immigrant groups are successful is being criticaly evaluated. And issues about the discursive backgrounds of multiculturalism will be analysed in Turkish context.
Benzer Tezler
- Siyaset teorisinde çoğunluk yönetimi: Paradoks, gerçeklik ve sınırlar
Majority rule in political theory: Paradox, reality and limitations
İRFAN ÇELİK
Doktora
Türkçe
2008
Siyasal BilimlerHacettepe ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
DOÇ. DR. AYLİN ÖZMAN
- Çokkültürlü bir toplumda kimlik algısı: İsveç'te yaşayan Türk göçmenleri örneği
Identity perception in a multicultural society: A case study of Turkish immigrants living in Sweden
MEHMET ANIK
Doktora
Türkçe
2011
SosyolojiSakarya ÜniversitesiSosyoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. KORKUT TUNA
YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH TAŞKESEN
- Amerikan çok kültürlülüğü ve Meluncan kimliği
American multiculturalism and Melungeon identity
MESUT HAZIR
- 7.-13. Uluslararası İstanbul Bienalleri kapsamında küreselleşmenin Türk kültür sanat hayatına etkisi
Within the scope of 7th-13th International İstanbul Bienals effect of globalization on the Turkish arts and culture scene
TOLGA KINALI
Yüksek Lisans
Türkçe
2016
Güzel SanatlarGazi ÜniversitesiResim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NUR GÖKBULUT
- Çokkültürlülük ve kültürel kimlik inşası bağlamında Türkiye'deki çokkültürcü medya uygulaması: TRT Kûrdi
Multiculturalist media application in Turkey in the context of multicultural and cultural identity building: TRT Kurdi
AYSEL AY
Doktora
Türkçe
2017
Radyo-TelevizyonMarmara ÜniversitesiRadyo Televizyon Ana Bilim Dalı
PROF. DR. FİLİZ AYDOĞAN BOSCHELE