Amerikan çok kültürlülüğü ve Meluncan kimliği
American multiculturalism and Melungeon identity
- Tez No: 285794
- Danışmanlar: PROF. DR. H. MUSA TAŞDELEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Multiculturalism, American Multiculturalism, Melungeon, Melungeon Identity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Amerikan Çokkültürlülüğü ve Meluncan Kimliği isimli çalışmanın amacı, Amerikan çokkültürlülüğünü sorgulamak ve Meluncanların kimliğini incelemektir.Bu çalışma beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çokkültürlülük kavramı, kapsamı ve iddiası belirlenmeye çalışılmış, tarihçesine değinilmiştir. İkinci bölümde çokkültürlülüğün teorik yönü incelenmektedir. Çalışmanın üçüncü bölümünü, Amerikan çokkültürlülüğü oluşturmaktadır. Dördüncü bölümde çalışmanın metodolojisi anlatılmakta, beşinci ve son bölümde ise Meluncan Kimliği incelenmektedir.Bu çalışmada, hem ciddi bir literatür taraması yapılarak teorik arka plan oluşturulmuş, hem de mülakat ve alan araştırması yoluyla uygulamaya dönük çalışma yapılmıştır. İki defa Amerika'ya ziyaret gerçekleştirilerek Meluncanların yaşadığı bölgeye ulaşılmış, orada katılımcı gözlem ve kişisel görüşme teknikleri kullanılarak somut verilere ulaşılmıştır.Bu veriler ışığında, dünyada çokkültürlülük gerçeğinin var olduğu ve bazı ülkelerde artık siyasi olarak da uygulandığı, bireysel haklar-grup hakları tartışmaları etrafında çokkültürlülüğün bir azınlık ve grup hakları teorisine sahip olduğu ortaya konmuştur. Bir göçmen toplum olan Amerika'nın çokkültürlü bir toplum olmakla birlikte, çokkültürcülüğün bir uygulama olarak henüz tam olarak var olmadığı görülmüştür. Amerikan toplumu içinde çok küçük bir yere sahip olan Meluncan toplumunun, kendi kimliğine ve etnik bilincine tam olarak sahip olmadığı, bu bilincin zayıf olduğu ve buna dair girişimlerin Meluncanlar arasında son 20 yıldır var olduğu saptanmıştır.Anahtar Kelimeler : Çokkültürlülük, Amerikan Çokkültürlülüğü, Meluncan, Meluncan Kimliği
Özet (Çeviri)
The aim of the study with the title of ?American Multiculturalism and Melungeon Identity? is to question American multiculturalism and analyse Melugeon Identity.This study is composed of five main parts. In the first part, concept of multiculturalism, its framework and claim and its history has been analysed. In the second part, theory of multiculturalism is examined. The third part of the study is composed of American Multiculturalism. In the fourth part, methodological aspect of the study is written. In the fifth part, Melungeon Identity is examined.In this study, both the multicultural literature has been examined seriously for theorotical background and a field study has been done. To reach Melungeons, America has been visited twice and using participatory observation and interwiev techniques, concrete data were obtained.Obtaining concrete data, It has been seen that there is a reality of multiculturalism and it is also applied in some countries politically and it has a theory of individual rights and group rights. It has also been found that America is a multicultural society but it is not multiculturalist yet. It has also been understood that Melungeon society, which has a minor part in American society, hasn?t got its own identity and ethnic consciousness but they have been working on identity studies fort he last 20 years.