Uçaklarda kalkış mesafesinin tahmin edilmesi
Estimation of the takeoff distance in aircraft
- Tez No: 306812
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. TÜLİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Havacılık Mühendisliği, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Uçaklarda Kalkış, Uçaklarda Kalkış Mesafesi, Uçaklarda Kalkış Mesafesinin Tahmin Edilmesi, The Takeoff in Aircrafts, Takeoff Distance, Estimation of Takeoff Distance in Aircrafts
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada uçakların kalkışı ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Uçakların kalkış safhasının önemini göstermek için kalkışta meydana gelen kazalar verilmiştir. Bu kazaların uçakların kalkış mesafesiyle ilişkisi anlatılarak kazaları önlemede kalkış mesafesinin önemine dikkat çekilmiştir. Uçaklarda kalkışın gerçekleşebilmesi için hangi aşamalardan geçeceği anlatılmıştır. Uçakların kalkışını etkileyen kuvvetler ve bu kuvvetlerin birbiri arasındaki ilişkilere değinilmiştir. Uçak kalkış mesafesinin bulunması için gerekli eşitlikler verilerek örnek hesaplamalar yapılmıştır. Ayrıca uçak kalkış mesafesi test ve analiz yöntemleri hakkında bilgilendirme yapılmıştır.Tez çalışmasında programı hazırlamada kullanılan MATLAB GUI hakkında bilgi verilmiştir. Oluşturulan programın kullanım kılavuzu hazırlanmış ve programın testi yapılarak hata payı gösterilmiştir. Elde edilen sonuçların hata payı kabul edilebilir düzeyde olduğu görülmüştür.Tez çalışmasında hazırlanan bu program sayesinde uçakların güvenli bir kalkış yapabilmeleri için gerekli kalkış mesafesi zaman ve maliyet gerektirmeden hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, takeoff the aircrafts is examined in detail. To show the importance of the period of the aircraft? taking off, accidents during the takeoff are given. The importance of takeoff distance to prevent accidents is taken attention by describing the relation of the accidents with the takeoff distance. To enable the takeoff the aircrafts, the steps are told. The forces that affect the takeoff the aircrafts and the relation among these forces are mentioned. In order to find the distance of the aircrafts? takeoff, sample calculations were done giving required equalities. On the other hand, information was given about aircrafts takeoff distance test and analyse techniques.In thesis study, MATLAB GUI that is used for preparing the program is described. Created the program user manual was prepared and shown to the program's test tolarence. The margin of error for the results obtained were within the acceptable range.On the half of this program in this thesis study, needed takeoff distance for a secure takeoff is calculated without any time and money need.